ДБ поиска връщане на “бързата писта” за всички дела по актове на ЦИК

ДБ поиска връщане на “бързата писта” за всички дела по актове на ЦИК
A A+ A++ A

Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото за видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините. Делото се води по жалба на “Демократична България” срещу указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), с които бе забранено заснемането на обработването на гласовете в секционните комисии след края на изборния ден. 

ВАС не успя да се произнесе преди изборите на 4 април, независимо че магистратите насрочиха делото в съкратени срокове. С процедурни хватки обаче ЦИК и КЗЛД направиха всичко възможно процесът да се забави и решението да остане за след изборите. Днес юристът Надежда Йорданова, която е и избрана за народен представител от “Демократична България”, посочи какви ще бъдат законодателните инициативи на обединението срещу невъзможността за разглеждане в бързи съдебни производства на някои актове на ЦИК. „Това, което ще направим, е още в първия ден на парламента да внесем предложение за изменение на Изборния кодекс цялата тази съдебна одисея и неяснота да бъде премахната, всеки един спор, засягащ изборния процес да се решава по един единствен ред – в бързи спорове, и да осигурим съществуването на професионална ЦИК, която да работи в обществения интерес, много по-стегнато, много по- професионално и с по-голямо достойнство“, коментира Йорданова пред Нова телевизия.

Тя посочи, че видеонаблюдението е е важна гаранция за гражданите, че техният глас ще бъде правилно преброен и правилно отразен в протоколите. “Тук не говорим за воайорство в личния живот на хората, говорим за хора, които имат служебен дълг, членове на колективен орган, а именно секционните избирателни комисии”, добави тя и посочи, че искането на “Демократична България” е за заснемане единствено на бюлетините и секционните протоколи, не на лица или глас на членовете на комисиите. “Ако загрижеността на ЦИК е реалната защита на личните данни на членовете на секционните избирателни комисии, да си отворят собствения сайт и да видят, че на него от години назад има три имена и саморъчен подпис на всеки един от членовете. Ако това е охрана на личните данни, аз съм доста притеснена и учудена”, отговори тя на твърденията на ЦИК, че с видеозаснемането се нарушават лични данни. На делото утре се очаква становище на ВАС дали ще допусне поисканото от КЗЛД преюдициално запитване до Съда на ЕС за заключение за видеозаснемането. Според Демократична България това искане е неоснователно.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »