Окончателно: ВАС отстрани Румен Томов от кметския пост в Благоевград

Окончателно: ВАС отстрани Румен Томов от кметския пост в Благоевград
Facebook/Rumen Tomov
A A+ A++ A

С окончателно решение на Върховния административен съд правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекратени предсрочно, съобщи БНР.

След получаването на документите в Административен съд –Благоевград и Общинската избирателна комисия, като страна по делото, ще започне процедурата по насрочване на частични избори за кмет на областния център.

Още миналата година съдът в Благоевград постанови решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета Румен Томов, като така потвърди и решението на Общинската избирателна комисия от месец април, 2020. Той обаче обжалва това пред магистратите от ВАС, като делото беше спряно и заради произнасянето на конситуционните съдии по текстове от ЗМСМА, засягащи собствеността и участието в търговски дружества на избрани кметове. Румен Томов беше пропуснал да направи това в законоустановения едномесечен срок.

След съдебна битка, продължила повече от година, окончателното решението на ВАС вече е факт, потвърди председателят на ОИК адв. Мартин Бусаров, като уточни каква е процедурата след това : 

"Актът, който сме издали, остава в сила за прекратени правомощия, а ние имаме задължение да уведомим Централната избирателна комисия, за да дадат на президента предложение за дата на изборите".

Според юристи частичните избори за кмет на Благоевград , които президентът трябва да насрочи, след като бъде уведомен от ЦИК, най- вероятно ще бъдат през месец юни. 



#ВАС #отстраняване #кмет #Благоевград #Румен Томов #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »