Проф. Мурджева: Който е с първа игла на Астра Зенека - да си бие и втората доза! На Острова мрат малко, защото го правят

Проф. Мурджева: Който е с първа игла на Астра Зенека - да си бие и втората доза! На Острова мрат малко, защото го правят
A A+ A++ A

"Най-добрата опция пред хората, които вече са получили първа доза от препарата на AstraZeneca е да завършат имунизацията със същата тази ваксина". Това заяви в ефира на "Здравей, България" членът на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Мариана Мурджева.

"Няма научни данни за ефективността при смесването на два вида ваксини. Механизмът на действие на тези препарати е различен, защото те ползват различни платформи. Крайната цел е еднаква", добавя проф. Мурджева.

Тя коментира и ниската смъртност във Великобритания:

"Големият брой на ваксинирани допринася за по-ниското разпространение на заразата. Това дава ефект и върху смъртността. Ползите от ваксината надвишават в пъти възможните странични ефекти, мре се по-малко", казва още специалистът.

Според проф. Мурджева в близките няколко месеца е възможно да се мисли за постигането на колективен имунитет в България.

#Астра Зенека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"