Пандемията в развитие: Редица държави разхлабват мерките

Пандемията в развитие: Редица държави разхлабват мерките
A A+ A++ A

За туристическия сезон пускат и директни връзки от Солун за егейските острови.

Фериботите ще се движат с половината от капацитета за пътници, съобщи министърът на търговския флот Янис Плакиотакис.

Ще се прилагат  строго изискванията за  мерките срещу коронавируса. Пътниците със сертификат за имунизация получават зелен коридор.

Бърз безплатен  тест за коронавирус ще се прави на пристанището, информират гръцките власти.

Фериботните компании обещават, че няма да се покачват цените на билетите.

За улеснение на туристите от юни месец се пуска и директна фериботна връзка от Солун за Спорадските острови: Алонисос, Скиатос, Скопелос и Скирос.

Премиерът Мицотакис заяви, че от средата на следващия месец „Гърция се връща към нормален ритъм“.

Очаква се в началото на май, преди старта на туристическия сезон, да отворят и ресторанти, таверни и барове.

За Великден ограниченията се запазват.

С отварянето на кафенетата, ресторантите и музеите Копенхаген се доближава до предишния си нормален вид след поредното разхлабване на мерките, предаде Франс прес.

Дания реши да ускори отварянето и още довечера запалянковците ще могат да отидат на стадион за финалната фаза на датското футболно първенство.

За влизане в музеите или в закритите части на ресторантите гражданите трябва да представят „коронапропуск” - санитарен паспорт, удостоверяващ отрицателен тест за коронавирус на по-малко от 72 часа, ваксинация или скорошно преболедуване.

Учениците от средните училища обаче остават частично на дистанционно обучение, а много служители, чието присъствие на работното място не е задължително, продължават да работят от дома.

Нощните клубове продължават да са затворени, но кината, театрите и концертните зали ще отворят на 6 май.

В скандинавската страна с население 5,8 милиона души броят на новозаразените е четири пъти по-нисък, отколкото през декември, когато страната въведе строги ограничения със затваряне на училищата и магазините, освен тези за стоки от първа необходимост. Магазините вече отново работят.

Очаква се ваксинационната кампания да завърши през август. До момента са изцяло ваксинирани 8,9 процента от населението, а 18,8 процента са получили първа доза.

Ограниченията за вътрешни пътувания във Франция, наложени заради пандемията, се очаква да бъдат вдигнати на 3 май, обяви правителството след свое заседание, информира „Ройтерс“.

Правителственият говорител Габриел Атар каза още, че администрацията на президента Еманюел Макрон се придържа към решението си баровете и ресторантите да започнат да обслужват клиенти на открито към средата на май.

На тестове за коронавирус ще се подлагат пристигащите от Индия заради нов вариант на вируса, добави Атал.

В събота френското правителство обяви, че от 24 април ще подлага на 10-дневна строга карантина всички пристигащи от Бразилия. Поетапно такава мярка ще се налага и за пътниците от Аржентина, Чили и Република Южна Африка, където са били регистрирани варианти на коронавируса.

Няма да има ограничения на движението в нощта на Великден в Румъния и няма да се изисква попълване на декларация от желаещите да присъстват на църковните служби, заяви днес президентът Клаус Йоханис, цитиран от в. "Гъндул".

"Мога да ви кажа няколко сигурни неща, които бяха обсъдени с представителите на Румънската православна църква. В нощта на Възкресение ограниченията за движение се премахват. Така християните ще могат да участват в службите за Възкресение. Няма да се налага да попълват декларации. Всеки християнин може да отиде на църква, ако иска", заяви държавният глава. По думите му властите няма да се намесват в начина, по който ще бъдат организирани религиозните служби.

"Църквата ще организира службата както е традицията, няма да се месим в начина, по който ще бъдат организирани службите в църквата. Знаем, че първата част на службата се провежда навън, след което се влиза в църквата, християните влизат, за да участват, да си вземат светлина. Бих искал всичко да протече в спокойствие и при добър ред", посочи Йоханис.

От своя страна премиерът Флорин Къцу също потвърди, че движението през нощта на Великден ще е свободно, но напомни, че трябва да се спазват правилата за носене на маска и за социална дистанция, предаде Аджерпрес.

"Нещата са много прости за тази нощ. От наша гледна точка ни интересува само спазването на правилата, които имаме: маска, социална дистанция и дезинфектант. Що се отнася до начина, по който се провеждат службите - няма да се намесваме в него", заяви Къцу. Той уточни, че не се изисква декларация за излизане през нощта на Великден, но ресторантите и всички останали заведения ще бъдат затворени.

Премиерът благодари на представителите на вероизповеданията за участието в информационната кампания за ваксинацията и ги призова да продължат да подкрепят ускоряването на имунизационния процес. "За да имаме празници без маска, без социална дистанция, е важно да имаме успешна ваксинационна кампания", подчерта премиерът.

 

#коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »