Щабът се бие в гърдите: Цяла европа може да се учи от нас, третата вълна си отива

Щабът се бие в гърдите: Цяла европа може да се учи от нас, третата вълна си отива
A A+ A++ A

България излиза и от третата вълна на коронавируса. Няма нито една червена колона в страната – успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. С разумни действия постигнахме резултати, които много европейски страни не успяха. Убеден съм, че с това поведение България много скоро ще се превърне в пример.

Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

14,1% от всички изследвани проби за последното денонощие са положителни. 55-години е средната възраст на хоспитализираните българи.

786 са настанените в интензивните структури. Наблюдава се по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна на COVID-19, съобщи Ангелов.

Процентът на заетите легла за неусложнени пациенти на национална база е 61%, а 65% за интензивни. За да задържим тенденцията трябва да продължим и запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да достигне до 50 хиляди на ден, подчерта министърът в оставка.

Той съобщи, че в 12 часа днес Ваксинационният щаб ще заседава, за да реши за ваксината на „Янсен” и дали могат да се отворят зелени коридори.

Второто задължително условие, което трябва да следваме, за да удържим заразата, е спазването на противоепидемичните мерки. Мерките трябва да се спазват, още месец-два, докато постигнем колективния имунитет от поне още 60% ваксинирани българи. Можем да го постигнем в най-лошия случай през август, прогнозира Ангелов.

#Костадин Ангелов #национален оперативен щаб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"