Министър-председателят и заместниците му задължително на отчет пред депутатите в началото на всеки месец

Вътрешна политика | 22 април 2021, четвъртък / 20:00| Показвания:iNews

Всеки първи четвъртък на месеца министър-председателят и заместник министър-председателите ще се явяват в парламента и ще отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, съобщи БНР

При реализиране на допълнителни задачи, възложени с решение на парламента, депутатите могат да получават допълнителни възнаграждения до 25 на сто от основното месечно трудово възнаграждение.

Това реши днес парламентът след над деветчасово заседание. 

Прието беше и предложението на "Изправи се! Мутри вън!" да се ограничи ползването на служебни автомобили от депутатите, както и привилегията да се покриват всички транспортни разходи.

Остават и така наречените "черни каси" за средства за сътрудници. 

Депутатът Мария Капон обясни пред "Хоризонт" смисъла на предложението ѝ:

"Приключването на "черната каса" на народните представители. Тези пари, които се разнасят, тези 2/3 по пликове, по чанти, при секретариат, така че да могат народните представители да си вършат работата, да имат сътрудници. Смятам, че това трябва да се случва при сътрудници, които са акредитирани в Народното събрание, които са местни за приемните или друг вид като примерно стажантски програми и съответно за разходи, които са в избирателните региони, за да можеш да наемеш приемна, която ти трябва, или зала за пресконференции. Тоест има определени нива, в които това да се случи. Народният представител да не взима парите, а те да бъдат прехвърлени точно така, както е европейската практика, в счетоводна къща, която да прави всичките тези отчети и съответно да я закачат на страницата на Народното събрание".
Тагове: Парламент, министър-председател, заместник министър-председатели, депутати, въпроси, първи четвъртък, възнаграждение

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси