Сблъсък между ГЕРБ и ИТН: "Лъжете през цялото време", а вие "Имате съдружник на косовски наркобос"

Сблъсък между ГЕРБ и ИТН: "Лъжете през цялото време", а вие "Имате съдружник на косовски наркобос"
A A+ A++ A

Ние сме за мажоритарна система, но предложението на ГЕРБ-СДС е несериозно. Това заяви председателят на Народното събрание и депутат от Има такъв народ Ива Митева.

"Когато се прави промяна в системата, е необходимо време, а не да се правят нещата за една нощ. Имам чувството, че сте хвърлили зарчето и където то падне", коментира тя проекта на ГЕРБ-СДС.

Според нея закопроектът на първата политическа сила е "неблагоразумно направена изборна система и непознаване на мажоритарната система като цяло".

От името на ГЕРБ се изказа Цвета Караянчева, която запита Има такъв народ от какво се страхуват, че не подкрепят мажоритарния вот. Тя напомни, че това е било лайтмотивът на референдума на "Шоуто на Слави".

"Г-н Йорданов искаше рефендумът да се разгледа за една нощ. Ние, понеже също четем, намерихме в сайта на "Шоуто на Слави" вашето райониране. Имате готово райониране, не виждам къде е проблемът. Трябва да знае българският народ кой влиза в политиката, за да лъже, само и само да седне зад депутатските банки", заяви Караянчева. 

След нея думата взе и Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС

"Защо се оправдавате с липса на време? Трябват действия", обърна се тя към депутатите от Има такъв народ.

"Лесно е да се пише сценарии, но трудно да се управлява", заяви още Ангелкова.

ГЕРБ-СДС сблъска позиции с Има такъв народ и за създаването на правителство. 

"Трогателно е как ни навивате да направим правителство. Знаете трябва да има мнозинство. С малцинство - гледали сме го този цирк с вас. Не се шашкайте", каза Тошко Йорданов. 

Тома Биков реагира остро на изказване на председателя на ПГ на Има такъв народ.

"Разбрахме, че сте лъгали през цялото време! Правителство се прави не за наш или ваш кеф, а за да има стабилност в държавата", коментира той.

Както подготвихте законопроекта за промените в Изборния кодекс, така можете да направите и за мажоритарния вот. Това каза отцепничката от "Има такъв народ" Росица Кирова, която в момента е в ГЕРБ-СДС от парламентарната трибуна.

"Не разбирам защо трябва да се води дебат, дали трябва да го има или", каза Кирова.

Тошко Йорданов излезе и отговори, че се радва, че Кирова е в ГЕРБ-СДС, а не при тях, като според разследващите журналисти БиволЪ тя е съдружник на косовски наркобос.

Кирова излезе отново и коментира, че няма какво да отговори на човек, който "през живота си не е засъдил едно дърво". "Радвам се, че не съм част от тези, които идват под строй и им е забранено да говорят", допълни Йорданов.

На това изказване депутатите от "Има такъв народ" станаха и започнаха да ръкопляскат на Кирова.

Ето какво пише Биволъ:

Росица Кирова, която се закле като депутат от ГЕРБ, е съдружник на прочутия косовски наркобос Исмет Османи – “Цури”, арестуван през 2019 г. в Прищина. Дамата от Видин стана известна след като бившия вече премиер Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за водач на листата на ГЕРБ. Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на “Има такъв народ” за Видин, но след кадрите от джипката тя беше изключена от партията.

Кирова и Османи заедно с още две лица са създали акционерното дружество “Цитадела БГ” АД през ноември 2004 г. В него Османи участва с 20% от акциите. Предметът на дейност е производство на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

С помощ от колегите от портала KRIK.rs, които имат достъп до съдебните документи и регистрите на населението в Сърбия потвърдиме по неоспорим начин, че  съдружникът на депутата от ГЕРБ Росица Кирова, лицето описано в докладите на немските и сръбските служби и арестуваният в Косово Исмет Османи са едно и също лице, родено на 04.09.1962 г. в Югославия.

БРРД опита да се свърже за коментар с адвоката на Исмет Османи – Албан Арифи, но той не отговори на изпратените запитвания за коментар.

Народният представител Кирова: Не познавам такъв човек

В първия работен ден на 45-то народно събрание нашият репортер разговаря с Росица Кирова, която отрече да познава Исмет Османи.

– Нямам изобщо представам, за пръв път чувам от Вас. Не го познавам този човек.

– Но Вие сте съдружници, излизате в Търговския регистър.

– Аз имам много фирми и съдружния. Възможно е, ще проверя, само да ми кажете коя беше фирмата. Знам коя е Цитадела, имало е съдружник от чужбина.

Росица Кирова обеща да проучи случая и да го изясни на последваща среща с нашия репортер.

Документите от Търговския регистър обаче са категорични. Фирмата “Цитадела БГ” в момента е в ликвидация, като Кирова е прокурист. Тя е направила няколко опита да закрие фирмата, но формално това не се е случило, като съдиите по вписванията постановяват откази поради липсващи документи или такива с изтекъл срок. Последното вписване в Търговския регистър е от 2015 г. и от него се разбира, че Росица Кирова е връчила на съдружниците, включително и на Исмет Османи, покана за общо събрание, на което да бъде взето решение да се закрие фирмата.

ЦЯЛОТО РАЗСЛЕДВАНЕ ТУК

#ГЕРБ #ИНТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »