И Литва, Латвия и Естония изгониха руски дипломати

И Литва, Латвия и Естония изгониха руски дипломати
Pixabay
A A+ A++ A

Трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония обявиха, че експулсират служители на руските посолства в знак на солидарност с Чехия, съобщи РИА Новости, предаде БНР.

Литва гони двама руски дипломати от страната, Латвия и Естония по един.

Незабавно последва отговор от руска страна, като говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва ще отговори на трите страни за експулсирането на руски дипломати.

Същевременно Полша осъди днешното решение на Русия да изгони петима от дипломатите ѝ, като го нарече агресивен акт, целящ напрежение със съседните държави, предаде Ройтерс.

„Решението на руската страна е още един пример за агресивна политика и преднамерен жест, целящ да нагнети отношенията с нейните съседи и цялата международна общност“, се посочва в изявление, поместено в сайта на полското външно министерство.

В съобщението се посочва, че Полша си запазва правото на „адекватен отговор“.

По-рано днес Москва даде срок до 15 май на 5-има полски депутати да напуснат страната. В изявлението си руското външно министерство нарича решението на Полша от 15 април да експулсира 3-ма руски дипломати „абсурдно“ и „доказателство, че Варшава съзнателно следва курс към понижаване и унищожаване на двустранните ни отношения“.

Миналата седмица Чехия обвини Русия в участие в експлозия в склад за боеприпаси във Върбетица през 2014 г., при която загинаха двама души. И обяви, че експулсира 18 руски дипломати, за които предполага, че са служители на разузнавателни служби.

Русия отговори с експулсиране на 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Заради необоснования и несъразмерен отговор Прага призова съюзниците в НАТО и ЕС да гонят руски дипломати.

#Литва #Латвия #Естония #руски дипломати #Солидарност #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »