Съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великденските празници

Търговия | 24 април 2021, събота / 17:50| Показвания:div.bg

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват съвместни проверки в търговските обекти в цялата страна във връзка с предстоящите Великденски празници. Институциите ще следят и за предоставянето на пълна и вярна информация за продуктите, а КЗП в рамките на своите функции – и за условията на сделките при промоциите и намаленията. Това съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов в предаването „Тази събота“ по bTV.

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход, посочи още той. С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход. В съответствие с действащия Регламент на ЕС, храни с означения на опаковката „Био“ и „Еко“ могат да се продават само от сертифицирани производители и търговци. От участието стана ясно също, че в момента вече тече кампания за проверки в онлайн пространството по отношение на предлагането и доставките на хранителни продукти по домовете.

Във връзка с наближаващите Великденски празници, председателят се обърна с няколко съвета към потребителите:

  • Да избягват да пазаруват извън търговските обекти, особено когато т.нар. амбулантни търговци предлагат хранителни продукти;

  • При обявени намаления е добре да сравняват цените на стоките, като направят проверка в друг магазин или в интернет;

  • При пазаруване на хранителни стоки от интернет, могат да върнат само продукти, които са с изтекъл срок на годност;  

  • Да подхождат много внимателно към купуване на стоки, които се предлагат в социалните мрежи;

 


Тагове: БАБХ, КЗП, съвместни проверки, Великденски празници, магазини, онлайн магазини, Био, еко, хранителни продукти

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси