Ангелов: Ние за разлика Германия се справихме с пандемията успешно

Ангелов: Ние за разлика Германия се справихме с пандемията успешно
A A+ A++ A

От началото на пандемията досега за сектор "Здравеопазване" са били осигурени близо 1 150 000 000 лв., което гарантира спокойствие, предвидимост на всички разходи. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов по време на среща с премиера в оставка Бойко Борисов. По думите му всички, работещи в системата, могат да бъдат спокойни, че всяка една нужда може да бъде посрещната с финансиране.

Ангелов посочи, че 858 млн. лв. са били разпределени, като близо 85 млн. лв. са били за осигуряване на "Ремдесивир", около 200 млн. лв. са били платени за ваксини, 5 млн. лв. - за еднократни помощи за туристически услуги за лица от сферата на здравеопазването, 395 млн. лв. - подкрепа за работещите на първа линия, 50.5 млн. лв. - субсидии за болници, които в края на 2020 г. са били пряко ангажирани в борбата с COVID-19. За лични предпазни средства са били осигурени 75 млн. лв. за всички лечебни заведения, регионални здравни инспекции и центрове за спешна медицинска помощ.

За болнична апаратура, необходима за лабораторна диагностика за COVID-19 са били осигурени 29 млн. лв., допълни Ангелов.

Пет милиона са предназначени за плащане за медицинските лица, които участват във ваксинационния процес. За инвестиционни проекти на "БулБио", свързани с производството на ваксини, са били дадени 22 млн. лв.

По линия на НЗОК са били осигурени 237 млн. лв. за всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведения. По думите на Ангелов има 50 млн. лв., които ще бъдат разпределени отново за лечебни заведения, които имат голям принос и увеличен натиск в битката с COVID-19.

От 1 януари до 31 декември за тази година е осигурен буфер от 600 млн. лв., допълни още Ангелов и добави, че до момента са били изразходвани 96 млн. лв. По думите му оставащите близо 500 млн. лв. ще гарантират сигурност на системата на здравеопазването и всеки извънреден разход може да бъде поет от този буфер.

,,Изключително добре върви темпът на ваксиниране'', отбеляза още Ангелов.

През второто тримесечие се очаква в България да бъдат доставени 5,5 млн. дози ваксина, като утре ще пристигнат 138 хиляди дози от производителя "Пфайзер".

България се справя сама и се справя успешно с кризата. Това е заслуга на всички нас, на цялото правителство, на вашите усилия, защото управлявахме кризата изключително професионално и вземахме решенията на 12 часа. В момента Белгия иска помощ от Германия, в Швейцария по време на втората вълна нямаше място в интензивните отделения и не можаха да се справят, в няколко провинции в Германия имаха проблеми. Ние взехме навременни мерки, подготвихме цялата система навсякъде в страната, така че третата вълна на COVID-19 почти не се усети в страната, независимо от натиска върху лечебните заведения и линейките, обясни проф. Ангелов.

#Ангелов #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »