Колко ще ни струва трапезата за Великден?

Колко ще ни струва трапезата за Великден?
A A+ A++ A

Агнешкото месо е едно от най-търсените в дните преди Великденските и Гергьовски празници и е неизменна част от трапезата за два от най-големите християнски празници. Малко преди официалните почивни дни са започнат, пловдивските месарници и големите вериги магазини вече са заредили витрините си с всичко необходимо за трапезата. 

Пазарите в града също са извадили най-добрата си реколта и привличат клиенти с пресни зеленчуци и плодове. 

Традицията за Великден и Гергьовден повелява, че на трапезата ни трябва да има агнешко месо, дроб сарма и зелена салатка. Относно десерта, задължителни са козунакът и курабийте

Колко обаче ще ни струват празниците в цифри през 2021?

Ето какво установи проверка на Trafficnews:

Тази година цената за килограм живо тегло варира от 6 до 8 лева, подобно на миналата. Овцевъди коментират, че цената се определя и от района, в който е фермата, а много оферти за продажба на живи агнета има и в интернет. 

Една от най-ниските цени на дребно за цяло агне предлагат месарски магазини на Четвъртък пазара - 15,40 лв/кг.

В други, специализирани магазини за месо в Пловдив, килограмът на агнешкото върви от 16 до 16,50 лева. Агнешката глава, пък е на цена от 3 лева за брой.

Цената на агнешкото месо тази година е по-висока спрямо миналата. През 2020 го продавахме за 15 лева, а тази година е 16,50 лв/кг. Масовото пазаруване и напливът, както винаги, ще започне следващата седмица, дни преди Великден, а към момента пловдивчани все още се информират. Голяма част от хората предпочитат да си вземат цяло агне и всички те остават за следващата седмица, тъй като няма къде да го съхваняват. Голям е и интереса към агнешките плешки и бут." - споделя пред Trafficnews собственик на специализиран месарски магазин.  

Той допълва, че според него и според статистиката COVID кризата не е повлияла на покупателната способност на българите и трапезата ще бъде такава, каквата е всяка година що се отнася до продажбата на свинско и агнешко. 

В "Billa” плешка се продава за 14,00 лв/кг, а бут - за 15,00 лв/кг. В „Lidl” за агнешка задна четвъртина искат 16,49 лв/кг, а за предна 14,49 лв/кг. Агнешкият котлет с ребра, пък е на цена 12,49 лв/кг.

Агнешкото в магазините на „Т Маркет" се продава да цени от 13,49 лв/кг и 15,99 лв/кг. 

Дроб сармата в почти всички специализирани магазини и големи хранителни обекти варира между 7 и 8 лева за килограм, като в сравнение с изминалата година не се наблюдава скок в цената и. 

Така за агнешка плешка и дроб сарма миналата година великденската трапеза е излизала между 40 и 50 лв. Толкова се очаква да бъде и сега.

Накъде сме и без традиционните яйца, които боядисваме в различни цветове, избирайки си най-големия "борец" измежду тях?

В масовите магазини белите кокоши яйца се продават от 20 до 40 ст. бройката, но ако се разтърсим по-обстойно може да ги намерим и на по-сносни цени.

 

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"