Манолова на протеста на Владая и Княжево: Транспортният министър да дойде спешно в парламента за ЖП трасето

Манолова на протеста на Владая и Княжево: Транспортният министър да дойде спешно в парламента за ЖП трасето
A A+ A++ A

Още утре ще зададем парламентарен въпрос на министъра на транспорта за скоростното ЖП трасе за товарни превози, което минава през Владая, Княжево и други столични квартали. Ще настояваме и за среща на заинтересованите столичани с транспортния министър и с представители на НКЖИ, както и със столичния кмет, защото започва процедура по промяна на устройствения план.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ на протест във Владая срещу вкарването на товарен жп трафик по трасе под Люлин планина, през Владая, Княжево и още няколко столични квартала до центъра на София. Протестът продължи в автошествие от Владая до Княжево.

Надявам се министърът на транспорта в оставка да не избяга, както избягаха в петък другите министри от парламентарния контрол. Ако няма какво да се крие, да се кажат аргументите за избора на това трасе. Защо се избира този проект, а не някой, който ще засегне по-малко квартали? Защо да се правят тунели, като има по-евтини трасета? Защо се избира най-скъпият проект, който ще навреди най-много на околната среда? Хората се съмняват, че без аргументи се избира най-скъпият проект, а НКЖИ не дава отговор защо, подчерта Манолова.

Тя бе категорична, че за такива проекти е важно да има публичност, прозрачност и да е ясно, че няма корупционен елемент. Не може проект, който включва тунели под Люлин планина да се прави без обществено обсъждане и без съгласието на засегнатите граждани. Не може да правят обществени обсъждания на тъмно и да казват, че гражданите не са дошли, каза още Манолова.

Няма да им позволим да правят проекти без знанието на хората. Трябва да има правила чрез закона и да е сигурно, че хората са надлежно уведомени, ако има обществено обсъждане и се прави проект, който ще засегне живота им. Най-лесно е да се сложат съобщения на незабележими места, хората да не разберат за общественото обсъждане и да се каже, че не се интересуват, допълни тя.

След истеричната реакция на ГЕРБ заради срещата на членовете на Комисията по ревизия с Булгартрансгаз, няма много предприятия, които биха искали да ни дадат информация, която комисията иска. Ще поставя този въпрос на следващото заседание на Комисията по ревизия, което евентуално ще е във вторник. Реакцията на Булгартрансгаз показа, че има какво да крият, а са инвестирани 3 млрд. лв. за Балкански поток, каза още Манолова във видео на живо във Фейсбук по време на протестното автошествие от Владая до Княжево.

Всеки ден на този парламент трябва да се използва максимално за закони, които са в интерес на гражданите. Изборният кодекс е важен, но има проблеми на хората, които трябва да се решат със законодателни промени. Ще настояваме в сряда Законът за личната помощ да бъде разгледан от Комисията по здравеопазването. В парламента няма особено желание законите, касаещи живота на хората, да са включени в дневния ред, каза още Манолова и заяви, че става въпрос за законопроекти за подкрепата от 50 лв. на пенсионерите да продължи след април, подкрепа за засегнатите от пандемията фирми, за частния фалит, за спиране на колекторските фирми и за ограничаване вноса на боклук.

#Манолова #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »