Пандемията в развитие: Редица държави смекчават мерките

Свят | 26 април 2021, понеделник / 19:15| Показвания:От днес в Словения започва смекчаване на част от ограничителните мерки, в рамките на което ще бъде позволено контролирано отваряне на хотели и места за настаняване с ограничението, че в един обект може да се издават най-много 30 стаи, съобщи Макфакс. Всички гости трябва да имат или потвърждение за негативен тест за коронавирус, или потвърждение за ваксинация, или за преболедуван COVID-19.

От днес също така са позволени спортни прояви и състезания, но без присъствие на публика, а на хотелите ще бъде позволено да предлагат на своите гости басейн или сауна.

Туристическият сектор приветства облекчаването на рестриктивните мерки, но изрази недоволство, че те не са били приети по-рано. „Бихме искали да използваме целия сезон и се надяваме, че той ще бъде добър”, заяви Анже Чокъл, хотелиер от Бохин. Той посочи, че ще бъде по-лесно на малките обекти за настаняване и на частните лица, които дават стаи под наем да се пригодят към новосъздадената ситуация и частичното смекчаване на ограниченията, отколкото на големите хотели.

В Шотландия и Уелс от днес отпадат редица ограничения след зимния локдуан, продължил около четири месеца.

В същото време в Англия започва ваксиниране на 44-годишните. Близо 34 милиона британци вече получиха първа доза ваксина.
 
В Шотландия отварят магазини, фитнес зали, басейни, пъбове, ресторанти и кафета. Отпадат  ограничения за пътувания, сега шотландците ще могат да пътуват до други части на Обединеното кралство без основателна причина.

Отварят също салоните за красота, музеите и места за отдих и почивка, подновяват се шофьорските курсове и изпити.

Също в Уелс отварят врати пъбовете, кафетата и ресторантите с обслужване на открито. До 6 души от 6 домакинства ще могат да се събират на едно място на открито.

Зоопаркове и тематични паркове започват да приемат посетители. Подновя се спортуването на открито с участие на до 30 души. До 30 души ще могат да присъстват на сватби и погребения в Уелс.

В Англия две трети от хората на възраст между 45 и 49 години получиха първа доза ваксина и от днес започна разпращането на покани за ваксиниране на 44 годишните.

От националното здравеопазване обявиха, че в най-скоро време възрастовата група от 40 до 43 години ще може също да си определя часове и дати за ваксиниране.

В Обединеното кралство са поставени общо 46,3 дози ваксина – 33,6 милиона първа и 12,7 втора доза. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок коментира, че „масовото ваксиниране помага на хората да започнат отново да правят това, което им липсва“.

От днес в Италия влизат облекчения на правилата, въведени заради коронавируса, пише АНСА. За цялата страна обаче остават в сила вечерният час, който започва 22 ч. и продължава до 5 ч., правилото за носене на маски, дори на открито, освен за деца до 6 години и за спортни дейности, както и правилото за социална дистанция.

Облекченията засягат основно така наречените жълти зони - зони в които рискът от разпространението на заразата е умерен. Там се разрешава свободното влизане и излизане от населените места и от зоната. Възможно е между 5 и 22 ч. в жълтите зони четирима възрастни максимално да посещават веднъж дневно частно жилище. Магазините в жълтите зони са отворени, а от днес там се отварят и заведенията за хранене, като консумацията е само на открито, на обед и на вечеря. Заведенията за хранене ще могат да отворят врати и на закрито, само за обяд, на 1 юни. Ограничения няма за заведенията, намиращи се в хотели.

В жълтите зони търговските центрове ще останат затворени през уикендите до 15 май. Днес се отварят в жълтите зони и музеите, театрите, концертните зали, киносалоните, клубовете с изпълнения на живо. Има изискване посетителите там да са до 50 процента от обичайното, което ще означава не повече от 500 зрители на закрито и 1000 зрители на открито.

В жълтите зони се подновяват и спортните дейности на открито, включително и отборните спортни дейности и тези, при които има физически контакт, но съблекалните не могат да се използват. Басейните на открито ще бъдат отворени едва на 15 май, а спортните зали на 1 юни.
Остават затворени дискотеките, балните зали и са забранени всякакви частни тържества.

Относно училището в жълтите зони от днес на 100 процента присъствено учат децата от началното училище и прогимназията, докато при гимназиалните класове и в университетите присъствието е между 70 и 100 процента. Присъствени са изпитите и защитите в университетите в жълтите зони.

За жълти зони в петък бяха обявени повечето от италианските области, а именно Абруцо, Кампания, Емилия Романя, Фриули Венеция Джулия, Лацио, Лигурия, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Тоскана, Умбрия и Венето, както и автономните провинции Болцано и Тренто.

В страната има само една червена зона - Сардиния, тоест зона с висок риск от предаване на заразата. От днес принципно в червените зони може да се напускат отделните територии - общини и провинции или самите области, но с един от трите вида сертификати - документ за поставена ваксина, документ за изкарана инфекция и излекуване и документ за отрицателен тест за коронавирус, извършен до 48 часа преди пътуването. Италианските медии обобщават тези три документа с понятието зелени сертификати.

Разрешени са придвижванията в червената зона заради работа, здравни мотиви или заради прибиране у дома. Не може да се посещават роднини и приятели по един път дневно, както в жълтите зони. Може да се излиза от къщи за раздвижване или индивидуална спортна дейност, като това трябва да е в района на местоживеене. В червените зони началните училища и прогимназиите се учи присъствено на 100 процента, докато гимназиите трябва да гарантират 50-процентно присъствено обучение. В университетите се провеждат присъствено изпити.

В червените зони несъществените магазини остават затворени, както и заведенията за хранене, които могат да продават храна за вкъщи до определен час.

Оранжеви зони, в които рискът е по-висок от умерен са сега областите Сицилия, Базиликата, Пулия, Калабрия и Вале Д'Аоста.

От общините и провинциите в оранжевите зони и от самата оранжева зона ще може да се излиза с така наречените зелени сертификати. Може да се правят посещения при роднини и приятели по веднъж дневно, като посетителите трябва да са до 4 възрастни. Магазините са отворени, докато заведенията за хранене са затворени, но доставят храна за вкъщи. На открито може да се упражнява индивидуален спорт. За училищата в оранжевата зона са в сила правилата от жълтата зона.

Относно зелените сертификати АНСА уточнява, че тези за поставена ваксина и тези за преболедуван Ковид-19 са с валидност 6 месеца от датата на издаване на документа

Във Франция децата от най-началните класове се върнаха в класните стаи от днес, след като три седмици всички учебни заведения в страната бяха затворени.

По-големите ученици се връщат към присъствено обучение от следващия понеделник.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че връщането в училище ще помогне в борбата срещу социалното неравенство, тъй като ще позволи на родителите на най-малките ученици да се върнат на работа. 


Тагове: коонавирус, Италия, мерки

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси