Биков: Очевидно този парламент няма потенциал да излъчи правителство

Биков: Очевидно този парламент няма потенциал да излъчи правителство
A A+ A++ A

„Очевидно този парламент няма потенциал да излъчи правителство. Ние опитахме, в тази тежка ситуация, да предложим адекватен кабинет. За съжаление нито една партия не го прие. Оттук нататък виждаме безпомощност”. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Той обвини Румен Радев в предизвикване на политическа криза. Според Биков цялата отговорност в момента пада върху президента. 

ГЕРБ очакват държавният глава да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ПГ "Демократична България", които са заявили, че имат готовност да сформират кабинет.

"Смятам, че президентът трябва да им даде тази възможност, защото е очевидно, че останалите партии - БСП и "Изправи се! Мутри вън!", няма да са в състояние. Нека да се направи този последен опит. Ако и те не успеят или се откажат, час по-скоро да връщат мандата и да отиваме на избори", коментира Биков.

По думите му би следвало, когато се предлагат социални и икономически мерки, включително и актуализация на бюджета, за която настояват от левицата, първо да има правителство, което да ги изпълнява.

"Пълен абсурд е в момента да се предлагат такива закони, при положение че тези партии не са излъчили кабинет. Точка първа от дневния ред е избор на Министерски съвет", заяви Биков по повод днешното провалено пленарно заседание.

„Не може да се поставя под риск целия изборен процес, защото промените, които бяха гласувани вчера в правната комисия, рискуват нормалното провеждане на вот и поставят под въпрос неговата легитимност. Изборното законодателство буквално се пренаписа фундаментално за една нощ. Това е абсолютно ненормално! Президентът да назначава състава на ЦИК – това никога не е било. Нашият изборен процес се е основавал на това партиите да се самоконтролират. Въпросът е кой ще контролира кандидатът за президент. Как ще се осъществят всички предложени промени? Накрая ще се окаже, че сме провели нелегитимни избори и от политическа криза ще влезем в конституционна и изобщо криза на демократичното управление, което би било престъпление срещу българските граждани”, каза още Биков.

„Ако някой си мисли, че губи на изборите заради Изборния кодекс, ще му го кажа директно: „Губиш, защото хората ти нямат доверие”. Изборният кодекс е важен за провеждането на честен и прозрачен вот. А предложенията са некомпетентни”, добави депутатът от ГЕРБ.

От "Демократична България" пък бяха категорични, че в този парламент има твърде много различия, за да се опитват да се съставят кабинет. Все пак още се водят разговори.

„Очевидно този парламент не е способен да излъчи правителство”, смята Иво Мирчев от „Демократична България”.

От "Изправи се! Мутри вън!" също смятат, че се върви към предсрочни избори.

„Трети мандат е възможен само ако е от партиите на протеста, но най-вероятно няма как да бъде реализиран”, коментира Мая Манолова.

#Биков #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »