По традиция днес се червят яйца - ето няколко нетрадиционни метода

По традиция днес се червят яйца - ето няколко нетрадиционни метода
A A+ A++ A

Днес е Велики четвъртък и по традиция се боядискват яйца. Първото яйце за Великден винаги се боядисва в червено. С него се прави кръстен знак по челата и бузките на децата за здраве. Оставя се пред домашната икона през цялата година и с него се бае против уроки и болести, против природни бедствия и стихии. Често се заравя в средата на нивата или лозето, за да предпазва хората от градушка и пожари.

Ето няколко идеи за декорация при боядисването:

Декупаж 

Необходими материали:

- мека хартия или разноцветни салфетки

- ножица или перфоратор с интересни форми

- декупажно лепило (или лак)

- четка

Интересната визия се постига с натрупване на слоеве, т.е. не е притеснително, че се застъпват формите. Така се създава интересен оптичен ефект и своеобразна плътност. Изрязаните (или перфорирани) формички се закрепват с по капка от декупажното лепило, а след това цялото яйце се минава с тънък слой от него. Подредени в кошница с великденска трева, са като истинска цветна градина. 3D дизайн.

Яйца с вратовръзки

Необходими продукти:

- копринена вратовръзка или риза 

- парче бяла покривка

- 3 с. л. оцет

- олио

Вратовръзката се нарязва на парченца, достатъчно големи, за да могат да покрият едно яйце. Завива се с шарките към яйцето. След това се увива в парче от бялата кърпа. Поставя се в стъклен или емайлиран съд, залива се с вода, към която се добавят лъжиците оцет. След кипването на водата, яйцата се оставя за още около 20 минути. Развиват се парчетата плат и за повече блясък се полира с олио. Принтът от вратовръзката се отпечатва върху черупката на яйцето, посредством горещата вода. Хубави яйца се получават се повече модели и цветове вратовръзки.

Дантелени яйца

Необходими продукти:

- дантела от дреха или покривка (панделки или ширити с интересна форма)

- гумени ластичета

- ножица

- боя за яйца

Изрязаните с ножица парчета дантела се поставят върху яйцето под наклон и с дължина по желание. Връзват се на възел или се прикрепват с гумен ластик (от тези, които най-много скубят косата). Може да се направят концентрично, пресечно, симетрично или да покрият цялото яйце. Трябва да се стегне добре, за да не прониква боя под плата. "Опакованите" яйца се поставят в купата с разтворена боя и се боядисват по стандартния начин. След като изсъхнат, ластикът и дантелата внимателно се махат, за да оставят своята красива бяла следа. Нежността на дантелата придава невероятна ефирност.

Класиката

Ежегодното боядисване на яйца включва няколко основни техники:

- обикновено боядисване в 4 цвята;

- добавяне на олио в боята, което оцветява яйцето на петна и точки. Прехвърлянето от една в друга боя създава истинска цветна палитра върху черупката;

- поставяне на стръкчета зеленина - копър, детелина, магданоз и други, завиване в чорапогащник и боядисване. Върху яйцата се отпечатват красиви бели стръкчета.

- варене във вода с добавени люспи от червен лук. Яйцата стават в красиви жълто-оранжево-червени отенъци. Много са красиви и всяко е уникално със собствената си шарка;

- боядисване с капки боя и памук. Всяко яйце се завива в парче памук и върху него се капе по малко от различните бои. Резултатът е непредвидим, но винаги много красив; 

- рисуване с восък. Нужно е търпение, защото по-красивите яйца са с фини и нежни повтарящи се детайлчета.

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »