Изборен кодекс "12 без 5": Какви са новите правила за гласуване?

Изборен кодекс "12 без 5": Какви са новите правила за гласуване?
A A+ A++ A

Промените в Изборния кодекс вече са факт. За един месец от съществуването си, 45-ят парламент набързо успя да приеме изменения. Това стана в последния момент, преди да бъде разпуснат.

В полунощ в петък депутатите решиха - на следващите избори гласуваме изцяло машинно. Въвежда се и видеонаблюдението. Ограничението за секции извън Европейския съюз отпада. ЦИК е с намален състав - от 20 на 15 члена, назначени от президента. 

Скоростното променяне на изборните правила и тяхната същност бяха определени от анализатори като "правен абсурд". Според други корекциите са необходими и ще гарантират прозрачен изборен процес.

Таня Иванова записа позицията на експертите - председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

Г-жо Матева тези промени, които се случиха сега в Изборния кодекс, буквално в 12 без пет, не е ли малко опасно в период, в който ни предстоят доста избори очевидно и предсрочни и президентски?

Принципът е, че преди избори не трябва да се прави промяна в изборното законодателство, но това касае основни фундаментални промени. Доста от промените, които в момента се гласуват, са необходими и са наложителни, за да се подобри изборния процес и те бяха наложени от начина, по който бяха произведени изборите на четвърти април. Така че смятам, че е правилно, че се правят в момента, преди евентуални предсрочни избори или преди редовните президентски избори.

А ще има ли време българският избирател, както и хората, които обслужват Изборния процес, да бъдат обучени с въвеждането на сто процента машинното гласуване?

Ще има време, защото на изборите на четвърти април за първи път се гласува с почти 9400 машини. На практика нямаше никаква обучителна кампания от ЦИК. Българските граждани вече боравят с електронни устройства, с таблети, с компютри, с банкомати. Така че не е проблем да гласуват с машини.

Опасенията на някои политически представители, че машинното гласуване не може да гарантира тайната на вота, основателни ли са?

Не. Не са основателни. Ние като обществен съвет присъствахме и на така наречения одит. На установяването на съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация, одобрена от ЦИК. Много важно е пак да подчертая, че машините за гласуване съгласно Българския изборен кодекс, не са свързани по никакъв начин с интернет. И дори и да се направи единичен опит за някакво въздействие върху машина, той ще бъде единичен, върху една машина. Това не може да се случи на всички 11 хиляди машини, с които евентуално ще се гласува на следващите избори. Това, което се случи на изборите на четвърти април във Велико Търново, не е проблем на софтуера или проблем на машините, проблем е, както казах и по-рано, на човешка грешка, и това се установи при обсъждането на Правна комисия на второ четене. Имаше представители на „Сиела”, доставчика на машините. На информационно обслужване, и на ЦИК.

Всъщност стана ясно, че погрешната кандидатска листа е подадена на изпълнителя, който трябва да въведе данните за машинното гласуване, и тя е въведена сгрешена. Каквато е подадена от РИК, такава е въведена. Промяната в листата не е в резултат от някакво въздействие от машината, а на човешка грешка.

А как ще се случи машинното гласуване в чужбина?

Това е малко по-трудно. Моето лично мнение е, че може би трябваше да се направи някакъв експеримент най-напред, за да видим как ще се случи. Ще пътуват машините, както пътуват и бюлетините в момента. Проблемът е, че трябва малко по-рано да бъде готов софтуерът, да се инсталира и да пътуват. Другият вариант е да заминат машините, след което по някакъв начин да се инсталира софтуерът, но затова трябва да има обучени хора.  Проблемът ще бъде със съхранението на тези машини, защото в дипломатическите и консулските представителства няма проблем да се гласува по този начин и там да се съхраняват машините. Но знаете, в чужбина в много случаи секциите се организират в хотели, в ресторанти, в заведения, в частни домове, които трябва да бъдат освободени в някакъв период през нощта. Така че там организацията ще бъде от страна на Външно министерство и на дипломатическите и консулските представителства.

Чуват се гласове, изцяло машинното гласуване да бъде атакувано в Конституционния съд с мотива, че се нарушават човешки права. Ако съда се съобрази с този мотив, а изборите вече са минали, какво следва?

С машина не може да бъде подаден недействителен глас. Така че, струва ми се, че не се ограничава избирателят по някакъв начин с това, че се въвежда изцяло машинно гласуване. По света се гласува и с хартии, с които после пък се преброява резултата и на момента. Има случаи с машинно гласуване,  без директно записване на гласа, както е в България

#Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"