Как партиите тълкуват датата за предсрочни избори

Как партиите тълкуват датата за предсрочни избори
A A+ A++ A

Макар и неофициално президентът Румен Радев насрочи днес предсрочните избори за 11 юли. Указът ще стане факт следващата седмица, когато ще бъде разпуснато 45-ото народно събрание и ще бъде назначено служебно правителство.

Редица коментатори и анализатори още преди дни се спряха на тази дата, тъй като е първата възможна. Партиите също отдавна са наясно, че предсрочният вот е неизбежен. Но има ли според тях значение на коя дата ще се проведат и може ли това да повлияе на избирателната активност и на резултатите?

От „Има такъв народ“ не се притесняват от датата на изборите и дори прогнозират сериозен вот от чужбина – особено в САЩ и Великобритания, където паднаха ограниченията за броя изборни секции. „Очаквам българският гражданин да си прави сметката, да гледа какво се случва в Народното събрание, колкото и кратко да беше то“, заяви депутатът Станислав Балабанов.

БСП заявиха готовност за изборите и дори се надяват да подобрят резултата си от април, когато бяха изместени до трета политическа сила. Решенията за подреждането на листите ще бъде в ръцете на партийните структури, обяви лидерът на социалистите. „Ние сме партия, която взима решенията си чрез колективни органи. Не съм нито Бойко Борисов, нито Слави Трифонов да информирам обществото какво ще прави партията по „Фейсбук“, посочи Корнелия Нинова.

Според „Демократична България“ 11 юли е чудесна дата. „Това беше една от датите на събитията в „Росенец“. Считаме, че ще ни бъде на попътен вятър“, коментира Христо Иванов.Според него резултатът през юли ще е различен от този през април, тъй като има сериозно разместване на политическите пластове. Христо Иванов смята, че интересът към изборите ще зависи от кампанията, която този път трябва да отговаря не срещу какво се борят партиите, а какво управление предлагат.

„Изправи се! Мутри вън“ също не се притесняват от краткия срок до изборите. „Ще има точно толкова време, колкото всички останали, спрямо предвидено в законите“, коментира Арман Бабикян. Колкото до избирателната активност според него това е въпрос на приоритети – дали българинът ще предпочете почивката си пред гласуването.

От ГЕРБ и ДПС заявиха, че ще коментират темата по време на консултациите за състав на ЦИК при президента.

Избори през лятото може и да изглеждат като екзотична идея, но всъщност у нас неведнъж гласоподавателите са отивали до урните именно в отпускарския период. Пример за това е 2009 г., когато в два последователни месеца (юни и юли) в страната се провеждат европейски и парламентарни избори

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"