СЗО: Пресолената храна убива 3 млн. души по света годишно

СЗО: Пресолената храна убива 3 млн. души по света годишно
A A+ A++ A

Три милиона души по света умират всяка година заради прекомерна употреба на готварска сол в храната, констатира Световната здравна организация /СЗО/, цитирана от ДПА.

Тя представи таблица с препоръчани максимално допустими нива на солта в няколко десетки храни. Според съветите на СЗО 100 грама бисквити не трябва да съдържат повече от 265 милиграма сол. В препоръките са обхванати 60 храни, сред които фигурират пуканките, семките и ядките, които не трябва да са осолени с над 280 милиграма на 100 грама продукт. За хляба, изготвен с мая, препоръчаното количество е 330 милиграма сол, а за замразената пица - 450 милиграма.

Световната здравна организация препоръчва дневният прием на сол да не надхвърля 5 грама. Надвишаването на това количество води до повишено кръвно налягане и като последствие до опасност от сърдечносъдови заболявания. Болестите от тази група са виновни за една трета от смъртните случаи, които не са причинени от инфекциозни заболявания. Прекаляването със солта може да доведе до хронична болест на черния дроб, на бъбреците, до затлъстяване и рак на стомаха.
 



Държавите-членки на СЗО си поставиха за цел през 2013 година да намалят консумацията на сол сред населението с 30 процента до 2025 година, но задачата трудно ще бъде изпълнена

#СЗО #сол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »