Пет мечки бродят край родопски села и всяват ужас

Пет мечки бродят край родопски села и всяват ужас
A A+ A++ A

Три големи мечки с по две мечета бродят край селата в горната част на Арденското корито. Чак такава голяма популация не е имало досега в района. Това е цяло стадо мечки! Хората се страхуват, че това напълно ще стопира туризма и някой ще пострада. Никой не иска да се убиват мечките, искаме да се разселят на други места и да се намали популацията им тук до минимум.

Мечките са огладнели след зимния сън и търсят активно храна, за да възстановят запасите си. Цялото население в района търсим спешно среща с институциите, за да се вземат мерки веднага, но не желаем в никакъв случай да се убиват мечки", съобщи ловджията от смолянското село Могилица Росен Инджов. Той и синът му са снимали голяма мечка с две тазгодишни мечета, последно до първите къщи в Могилица преди броени дни. Майката е едра мечка с две малки мечета.

"Синът ми е видял как е слязла в реката и е снимал двете й мечета, които са се заиграли на пътя край село Бориково. Малките нямат страх от хората, дори едното се е изправило любопитно да разгледа кой пристига. С фото капани сме установили още две мечки с по две мечета, но по-големи - на по две - три години, отделно има и други големи мечки в доста малък район, което е много опасно както за местните, така и за туристите", каза Инджов. Засега щети от мечките в района няма, но всички живеят в страх.

Могилица е много посещавано село от туристите, заради Агушевите конаци, куп еко пътеки и преходи, пещери, крепост, откритата миналата година атрактивна панорамна площадка и много други атракции към изворите на р. Арда. Хората се притесняват, че туристите, които не познават нрава на мечките, могат да попаднат в изключително опасна ситуация. Районът разчита на летния туризъм изцяло, а през лятото гората навсякъде край селата е пълна с хора.

 

#мечки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »