Радев разпуска НС днес и разкрива новия служебен кабинет

Радев разпуска НС днес и разкрива новия служебен кабинет
A A+ A++ A

Очаква се днес президентът Румен Радев да обяви имената в служебния кабинет. С неговото назначаване Министерският съвет в оставка спира да действа. 

До съставанянето на служебно правителство се стигна, след като парламентарно представените политически партии не успяха да излъчат кабинет след изборите на 4 април. 

Преди дни държавният глава загатна, че съставът на правителството ще бъде балансиран, но не даде никакви подробности кой ще влезе в него. Към момента се знае само, че бъдещият премиер, който ще го оглави, ще бъде мъж. В медиите за поста се тиражира името на ген. Стефан Янев. 

Той вече е участвал веднъж в служебно правителство на Радев, като вицепремиер и министър на отбраната. В момента съветва държавния глава по въпросите за националната сигурност. 

Днес се очаква Радев да издаде и указа за разпускане на 45-ото Народно събрание, като насрочи за 11 юли изборите за нов парламент. С това ще започне официално и работата на новата Централна избирателна комисия. 

На практика докато служебното правителство осъществява правомощията си, парламент няма да има. Поради тази причина няма да има и парламентарен контрол. Все пак президентът може да прави промени в структурата и състава на служебния кабинет.

Новото правителство ще е второто, назначено от Радев за 5-годишния му мандат. През 2017 година той състави служебен кабинет начело с проф. Огнян Герджиков. Сега държавният глава има втори шанс да назначи експерти, които да спомогнат за нормалното протичане на предстоящите избори и да не позволят страната ни да потъне в политическа и икономическа криза. Служебният кабинет обаче е нож с две остриета, защото очакванията към него са огромни, а правомощията му - ограничени. 

Какви правомощия ще има новият служебен кабинет?

Служебното правителство има временен характер. То съществува само до образуването на ново правителство по съответния ред. Срокът му на работа в най-добрия случай е около 3 месеца (2 месеца за провеждане на парламентарни избори и 1 месец за свикване на новоизбраното Народно събрание). В случая до 11 юли, когато ще се проведат новите избори за Народно събрание и избиране на ново правителство от новоизбрания парламент. 

Сред правомощията на служебния кабинет по Конституция е управлението на текущите въпроси на вътрешната и външната политика. Една от основните му задачи е да подготви и проведе парламентарните избори. Служебното правителство в никакъв случай не следва да бъде подценявано, въпреки че функционира за кратък период от време, тъй като може да взема политически решения с важни и дългосрочни за страната последици. То ще има право на законодателна инициатива, макар и ограничена. Ограничението произтича от това, че то не разполага с пълния обем от правомощия и функции, които има Министерският съвет.

Причината - някои от управленските решения, които правителството взима, подлежат на одобрение от Народното събрание. Когато обаче действията на правителството подлежат на последващо одобрение, утвърждаването може да се получи и от новоизбраното Народно събрание.

Служебното правителство не може да сключва и международни договори, за които се изисква предварително съгласие от парламента. Такива са договорите, свързани с изпращането на въоръжени сили извън страната или с пребиваването на чужди войски на територията на България. Новият кабинет няма да може и да сключва договор за държавен заем, тъй като отново е нужно съгласието на Народното събрание.

#НС #служебен кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"