Фейсбук се бори с фейк-новините по уникален способ

Фейсбук се бори с фейк-новините по уникален способ
A A+ A++ A

Социалната мрежа Facebook обещава от години да се бори с дезинформацията, разпространявана от потребителите, но сега може би е уцелила мярка с потенциал.

Както е известно, много хора споделят новини и постове с линк към сайт, без да го отворят - прочитайки само заглавието. В близко бъдеще, когато споделите нещо, без да го отворите, Facebook ще ви предупреди да проверите какво шервате.

"Предстои да споделите тази статия, без да сте я отворили. Споделянето на статии без прочитането им може да означава пропускане на ключови факти", ще гласи съобщението.

Целта е няколкото допълнителни секунди да разколебават хората, които не са сигурни - а още по-вероятно, просто да ги изнервят и откажат. 

Разбира се, тази хипотеза не отчита множеството хора онлайн, които са убедени в конспиративните теории и фалшиви новини, които разпространяват.

Много е вероятно обаче мярката да изнерви и хората, които са чели статиите (или пък са ги писали), но Facebook не е отчел това, тъй като статията не е била отворена от самия сайт или приложение.

Twitter опита подобно нещо миналата година и резултатите сочат някаква ефективност и спад на процента хора, които споделят, без да четат. Но с времето процент от потребителите са започнали да игнорират съобщението по-успешно.

#Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »