Митов и Дончев са новите заместници на Борисов в ГЕРБ, Фандъкова и кметът на Бургас са "освободени с обич"

Митов и Дончев са новите заместници на Борисов в ГЕРБ, Фандъкова и кметът на Бургас са "освободени с обич"
A A+ A++ A

Кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха освободени от постовете си на заместници на Бойко Борисов в партия ГЕРБ на националното събрание. „На предишното събрание освободихме Цветанов, но сега ситуацията съвсем не е същата. Като кметове те направиха своите градове едно много по-добро място за живеене. Обичаме си ги, уважаваме си ги, но партийната работа изисква ежедневно участие в събрания и пътувания в страната. Ако имате време за това, оттеглям предложението“, обърна към Фандъкова и Николов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той припомни собствената си заетост като кмет на столицата преди години. „За“ предложението гласуваха 975 делегати, 16 „против“ и 46 „въздържали се“.

Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев са подали заявления да бъдат освободени  от Изпълнителната комисия. „Краси Велчев е един много сърцат човек, той остава в партията, но трябва да имаме обновление. Същото е и за Нунев, направи много, но загубихме изборите в Русе, нормално е да има промени. Менда беше един от темелите на финансите много години наред, на нейно място ще влязат други хора. И на тримата, както и на Митко и на Данчето, много благодаря“, заяви от трибуната Бойко Борисов.

Заявления за напускане на Контролната комисия пък са подали Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева. Така от досегашния състав на комисията остава само Димитър Главчев.

Досегашният вицепремиер Томислав Дончев и номинираният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов ще са новите заместници на Бойко Борисов в ГЕРБ. „С това искам ясно да покажем, че ГЕРБ е евроатлантическа партия. Сега се говори, че няма ляво и дясно, но ние твърдо заявяваме на кои хора и държави искаме да приличаме“, заяви Борисов, който номинира Дончев и Митов.

Даниел Митов нарече твърденията, че няма ляво и дясно „политически лакърдии“, и обяви, че  на срещата на високо равнище на страните от формата Б9 е приета декларация, осъждаща поведението на Русия в Украйна, Чехия и България, но в съобщението на президента Румен Радев, който е участал във форума, няма и дума за това. Митов прочете част от декларацията на английски.

„Аз ще преведа. Двуличието е в основата на тези хара – едновременно флирт с Русия, в същото време, когато президентът Байдън говори на този форум на Г9, не можеш да вдигнеш юмрук там. Кандидат-президентът Радев се стреми към проруските гласове“, каза Бойко Борисов. Докато говореше, му подсказаха, че форматът е Б9, а не Г9.

„ГЕРБ трябва да остане политическата сила, която мисли за общото и да върнем разговора на нивото на политическата прагматика, защото напоследък тя е само крамоли и скандали. Политиката не е крясъци. Оттук нататък нашата задача е да бъдем по-добри от себе си“, каза Томислав Дончев.

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »