Доайенът на алпинизма у нас и експерт разкриха какви са били грешките на Каролев

Доайенът на алпинизма у нас и експерт разкриха какви са били грешките на Каролев
A A+ A++ A

Сериозен проблем в планината са обективните опасности, които съществуват. Основният проблем е, когато ние допуснем някаква субективна грешка - всеки инцидент крие такава грешка.

Първата и най-фрапантна грешка е излизането на Владимир Каролев сам в планината. Toвa каза доц. Александър Шопов от факултета "Обществено здраве, здравни грижи и туризъм" в Националната спортна академия.

Пред Bulgaria on air той посочи, че това е основно правило и то не трябва да се нарушава.

"Няма кой да ви окаже помощ, няма кой да ви наблюдава. Той наистина е много подготвен, но и тези хора не са застраховани. Приятелите му са били в друга част на планината. Вторият сериозен проблем е лошата преценка, че в тази ранна утрин на този западен склон снегът е твърд", обясни доц. Шопов. И подчерта, че западните склонове се огряват от слънцето покрай обяд.

Теренът е стръмен. Вероятно е слизал, паднал е и не е успял да се задържи. Снегът вече не е пръхкав и сега тялото не може по-лесно да се спре. Има заледени и стръмни участъци. 

Така коментира случилото се с икономиста Владимир Каролев в неделя опитният алпинист Дойчин Василев в ефира на "Здравей, България" по Нова тв. 

"Предполагам, че той падайки покрай тези скали, си е навлякъл нараняванията, които са го докарали до това състояние. Спускал съм се по същия маршрут. Няколко дни след мен там беше паднала една чужденка, германка, и беше в тежко състояние", каза той.

"Като изключим телефоните е добре хората в планината да имат сигнална ракета. Важно е всеки човек да мисли какво би станало, ако попадне в инцидент. Има винаги вероятност да се пребиеш, особено ако караш ски или сноуборд", заяви експертът.

Основна грешка според него е, че Каролев е тръгнал сам в планината и това не трябва да се прави от никого. 

„Когато човек тръгва сам в планината трябва много добре да премисли какво предстои и да има план Б. Грешки могат да направят и най-добрите майстори”, заяви Василев.

Каролев можеше да попадне и в лавина и да се получи същият ефект", завърши той.

"Вероятно ние сме единствената държава в ЕС, която няма спасяване по въздух. Румънците отидоха толкова напред. Това е много сериозен проблем и той е на дневен ред. Това ще бъде сериозно предимство за всички инциденти в планината. Дори локализирането на Каролев е било голям проблем. Той не е имал обхват, бил е сам, няма кой да подаде сигнал", категоричен бе доц. Шопов.

По думите му държавата трябва да обърне внимание на този проблем.

"Опасността е сериозна за хората, които участват в акцията. В някои случаи има опасност от вторична лавина, а те работят на терена. Планината е агресивна за хората, които непрофесионално излизат там. В тази част на сезона най-специфичното е големият температурен диапазон. В ранните часове те са отрицателни", добави още експертът.

#Владимир Каролев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »