Учение на НАТО с бойни самолети събуди и побърка българско село! Хората не били предупреди какво ги чака

Учение на НАТО с бойни самолети събуди и побърка българско село! Хората не били предупреди какво ги чака
A A+ A++ A

Жителите на пловдивското село Чешнегирово не били предупредени за мащабното натовско учение, което се провежда на тяхна територия. Това съобщи за колегите от Plovdiv24.bg кметът на селото Христо Атанасов.

"Не знаех, че ще има учение, никой не ми изпрати писмо, никой не ни предупреди“, посочи кметът Атанасов. Разбрах, когато видях тировете, които разтоварват техниката, каза кметът и добави: "Търсят ни само, когато стане беля“.

По думите на Атанасов хората от селото приемат разнопосочно учението на тяхна територия, при което бойни и транспортни самолети прелитат ниско над къщите им, има и стрелби. Някои от тях твърдят, че този шум им липсва. Повечето, обаче са възмутени и се ядосват истински.

Около 3.30 часа по-миналата нощ шумът от ниско прелитащи самолети и стрелби стреснал хората. Вчера два бойни самолета са прелетели ниско, а днес - един транспортен.  "Военнослужещи няма в селището, те са вероятно в поделението над Чешнегирово“, каза още кметът. 

В периода от 1 май до 19 май 2021 г. на териториите на Република България, Естония и Румъния се провежда въздушно-десантното учение "SWIFT RESPONSE 21“. То е част от ръководеното от Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка "DEFENDER EUROPE 21“.

В рамките на "SWIFT RESPONSE 21“ през нощта на 10 срещу 11 май се извърши стратегически въздушен десант на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово. Сценарият предвижда военнослужещи от състава на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада да осигуряват отбраната на летището в ролята си на противостоящи сили.

Базата за предно разполагане – Безмер ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подавяне на средствата за противовъздушна отбрана на земята, а ръководството на полетите ще се осъществява от летище Пловдив. Аварийно-спасителното и логистично осигуряване по време на провежданата операция ще се осъществява от американска страна. В следващите дни тренировъчните задачи ще продължат в района на Учебен полигон "Ново село.“

По време на "SWIFT RESPONSE 21“ ще бъдат проведени специални операции, въздушни десанти, овладяване на обекти и провеждането на бойни стрелби на различни полигони в страните-домакини. В България ще бъдат използвани летище с отпаднала необходимост Чешнегирово и Учебен полигон "Ново село“.

Учението стартира на територията на страната в началото на месец май с въздушен десант от италиански военнослужещи от състава на въздушно преносима бригада "FOLGORI“. Те проведоха разузнавателни действия с цел осигуряване на въздушния десант на основните сили от състава на 173-та въздушно преносима бригада (САЩ).

#Чешнегирово #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"