Най-ваксинираната страна в света връща строгите мерки заради бум на заразата

Свят | 12 май 2021, сряда / 10:41| Показвания:Сейшелските острови, които са ваксинирали напълно по-голям дял от населението си срещу коронавирус от която и да е друга страна в света, затвориха училища и отмениха спортни дейности за две седмици заради ръст на броя на заразените, предава Bloomberg.

Мерките, които включват забрани на смесване на членове на различни домакинства и ранно затваряне на барове, влизат в сила в момент, когато напълно ваксинираните хора в страната с две дози ваксини срещу COVID-19 са над 60% от пълнолетното население. Ограниченията са сходни с тези, които бяха наложени за последен път в края на 2020 г

„Въпреки всички изключителни усилия, които полагаме, положението с COVID-19 в нашата страна в момента е критично с много случаи на дневна база, регистрирани миналата седмица“, заяви здравният министър на страната Пеги Видот на пресконференция във вторник.

Архипелагът в Индийския океан, който има население от около 98 хил. души, е зависим от туризма за голяма част от приходите си в чуждестранна валута и предприе бързи действия за начало на ваксинациите през януари, използвайки дарение на китайски ваксини от Обединените арабски емирства. Впоследствие в страната бяха доставени и други ваксини.

До април 12,59% от поставените дози са били ваксини Sinopharm, а останалите - Covishield, версия на ваксината на AstraZeneca, произвеждана по лиценз в Индия.До момента 62,2% от населението е напълно ваксинирано, сочат данни от индикатора за ваксините на Bloomberg. За сравнение в Израел са ваксинирани напълно 55,9% от населението, което поставя страната на второ място в света.

Глобални последици

Броят на активните случаи в страната е нараснал до 1068 на 3 май спрямо 612 на 28 април, сочат данните на министерството на здравеопазването.

От тези случаи 84% са на жители на Сейшелските острови, а останалите са на чужденци, съобщи в блог публикация Даниел Луси, професор по медицина в Dartmouth Geisel School of Medicine. Малко под две трети от заразените или не са ваксинирани, или са само с една поставена доза, а останалите са имали две дози, допълни той.

Макар че данните за заразените през април все още не са налични, вариантът B.1.351, установен за първи път в Южна Африка в края на миналата година, беше открит на Сейшелските острови през февруари, отбеляза Луси. Проучване показа, че ваксината на AstraZeneca изглежда по-неефективна срещу този вариант и Южна Африка спря плановете си да я използва.

Сравнение между Sinopharm, Covishield и заразени неваксинирани хора може да бъде направено чрез проследяване на генома и данните за сериозността на заразата, коментира Луси. „Предвид повсеместното международно използване на тези две ваксини, има глобални последици от случващото се сега на Сейшелските острови“, допълни той.

Официални представители не разкриха на пресконференцията подробности каква може да е причината за ръста на заразените освен това, че хората вземат по-малко предпазни мерки срещу вируса отпреди и че увеличаването на случаите може да се дължи на празненства след Великден.
Други страни, които са ваксинирали голяма част от населението си, наблюдават спад на случаите на COVID. Във Великобритания, където 52% от хората имат първа доза, случаите са намалели с 96% спрямо неотдавнашния връх през януари. В Израел, където 60% от населението има най-малко една доза, новите случаи са надолу с 99%.


Тагове: Сейшелските острови, ваксинация

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси