Първият затвор, който България строи от половин век - в село Самораново, ще бъде без решетки

Общество | 12 май 2021, сряда / 15:17| Показвания:Модерна нова сграда. Светли спални. Медицински център, място за разходки и чудесна гледка към планината. Не, това не е бъдещ хотелски комплекс, а затвор. Първият, който държавата ще строи от половин век насам в полите на Рила, край дупнишкото село Самораново.

Сега всички затвори у нас си приличат. Стените им са дебели, но се ронят от времето. А решетките превръщат килиите в клетки.

Най-старият, Софийският централен, е на 113 години, а най-новият – този в Плевен, е почти на 60 години. Всички са като бездънна яма, в която през последните години потъваха милиони левове за ремонти и стотици хиляди за обезщетения на затворници, осъдили държавата заради нечовешки условия на живот. През последните години обаче реалността зад стените се променя – бавно, но видимо. А част от промяната е и новият комплекс, който ще събере в едно училище за надзиратели, арест и затвор, какъвто не е виждан до момента. Поне не в България.

На 60 километра от София, в бившите военни поделения край дупнишкото село Самораново, ще се издигнат стените на новия пилотен затвор. Чисто нов, триетажен, във формата кръст, с множество камери и зала за наблюдение, която ще дава видимост към всяка от килиите на осъдените. Според проекта някои от разпадащите се сгради ще бъдат съборени. Други ще се ремонтират и руините ще се превърнат още в болница, кухня и специален център за обучение на надзиратели – с игрища, площадки за специални тренировки и басейн, съобщава btv. В комплекса са включени и сгради за неправителствените организации, и цехове, в които лишените от свобода ще работят. Парите – малко над 40 млн. лв. лева, идват от норвежкото правителство с изричното искане сградата на затвора да е нова и по всички европейски стандарти нормални условия на живот и… без решетки по прозорците. По норвежкия финансов механизъм се финансират различни проекти в различни държави, а секторите са от енергийната ефективност и детските градини – до правосъдието и затворите.

Предстоящият строеж обаче предизвиква полюсни реакции в с. Самораново. Кметът Райко Цветков се притеснява от евентуални бягства на затворници с тежки присъди, тъй като комплексът ще е съвсем близо до селото. Други хора от селото пък не се притесняват. Сигурността в комплекса ще бъде засилена с най-модерната охранителна техника, твърдят от правосъдното министерство. Прозорците ще бъдат със закалени стъкла. Камери, огради и сензори ще опасват не само комплекса, а и всяка от сградите вътре. Новините за проекта и предстоящото строителство отдавна са прекрачили оградата и са пропълзели през ключалките на съществуващото от години затворническо общежитие.

В с. Самораново в момента има 130 лишени от свобода. 70% от тях са зад решетките заради провинения на пътя – шофиране без книжка, с алкохол или с наркотици. В затворите у нас обаче винаги ще има рецидивисти – като крадците, които излизат и се връщат след всяко извършено престъпление. Ще има и такива, които не познават външния свят и предпочитат уюта на килиите. Все повече стават и онези, които приемат затворите като приют за бездомни.


Тагове: село самораново, затвор

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси