За първи път жена оглави тайните служби в Италия

За първи път жена оглави тайните служби в Италия
A A+ A++ A

Италианският премиер Марио Драги избра Елизабета Белони за ръководител на Отдела по информационна сигурност. Тя заменя досегашния му шеф Дженаро Векиони, предаде БиБиСи. Отделът наблюдава външните и вътрешните разузнавателни служби на страната и се отчита директно пред италианското правителство. Назначението на първата жена, заемаща тази длъжност, беше приветствано от италианските политици, включително и от лидера на партия "Лига" Матео Салвини, който я определи като ''смела жена''.

Родената през 1958 г. Белони става едно от първите момичета, присъединили се към престижния йезуитски институт ''Масимилиано Масимо'' в Рим, където е учил и премиерът Драги.

След като служи като дипломат във Виена и Братислава, ѝ е поверено кризисното звено на италианското външно министерство от 2004 до 2008 г., с което става първата жена, която изпълнява тази роля. Тя трябва да се справя с италиански граждани, убити или ранени в чужбина, включително отвличания в Афганистан и Ирак, и да наблюдава спасителните операции на италианци, засегнати от опустошителното цунами в Индийския океан през 2004 г.

Белони става и първата жена генерален секретар на външното министерство - най-високата дипломатическа длъжност в Италия, която заема до новото си назначение.

През 2018 г. тя беше и сред спряганите за премиер на евентуално експертно правителство след тогавашните парламентарни избори в Италия, пише "Сега".

 

Снимка: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »