Рокадите на кабинета "Янев" ядосаха ГЕРБ: Това е реваншизъм (ВИДЕО)

Рокадите на кабинета "Янев" ядосаха ГЕРБ: Това е реваншизъм (ВИДЕО)
A A+ A++ A

ГЕРБ с извънреден брифинг за рокадите на служебния кабинет. Кирил Ананиев коментира за работата си в първото служебно правителство на Румен Радев.

"Категорично искам да заявя, че съм притеснен силно за случващото се в последните 48 часа на кабинета Радев. Аз бях министър в първия му служебен кабинет и много добре познавам функциите на служебния кабинет - първо, да организира безпристрастни и честни избори и второ, да преведе страната без сътресение, като осигури нормално функциониране на публичния сектор. Вместо това без анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции - НАП и Митници. Вие знаете, че тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение в тези две системи. Това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет, каза бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

Като член на първия кабинет на Радев на мен ми бяха поставени задачи незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и Митниците. Моят отговор беше категоричен, че първо трябва да уволнят мен. Второто искане към мен при приет преди седмици бюджет беше да увелича с 300 милиона лева бюджета на МО. Това правилна политика ли е, правилно ли е да се прави това?, възмути се Ананиев.

Според него през последните 24 часа без анализ и експертиза са били политически уволнени шефовете на НАП и Агенция "Митници". Той припомни, че когато е бил служебен финансов министър при Радев е имало същите наредби от президента за уволнения.

"През последните пет години данъчните приходи са се увеличили два пъти, данъчната администрация работи ефективно и събира и преизпълнява приходите в бюджета.2,3 млрд. лева повече са събрани само за първите 4 месеца спрямо същия период на миналата година", отсече Ананиев. 

"Разбираме, че се харесват нашите мерки за 50 лева за пенсионерите и мярката 60/40, макар че казаха много лоши неща за тях. При положение, че има срив на приходите, как ще се направи това, попита реторично той. Ще отидем към теглене на заеми", предположи финансистът.

"В най-скоро време ще постъпят още два източника на ресурс от 511 млн. лева и преместването на датата на корпоративния данък, който ще се внесе до края на юни. Служебният кабинет няма никакво право да си припише тези приходи, защото те са в резултат от нашата работа, обяви Ананиев. Ще наблюдаваме до края на мандата на това служено правителство какви са приходите и тогава ще решим дали са правилни или не тези уволнения. Галя Димитрова работи в системата на НАП от 27 години, шеф е в последните 4 години. Тя със своя опит показа, че системата дори в пандемия се справя по блестящ начин", отсече Ананиев.

 

#ГЕРБ #Ананиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »