Беновска: ЕК да въведе мониторинг на медиите в България

Беновска: ЕК да въведе мониторинг на медиите в България
Журналистката от Радио К2 Илиана Беновска изпрати писмо до еврокомисар Нели Крус с призив ЕК да въведе мониторинг на медиите в България преди парламентарните избори през 2013 г. Снимка: cross.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия да въведе мониторинг на българските медии подобен на механизма за наблюдение на напредъка в областта на вътрешния ред и борбата с корупцията, предлага журналистката Илиана Беновска на вицепрезидента на ЕК Нели Крус.

В писмо до Нели Крус, която е и еврокомисар по телекомуникациите и медиите, Беновска я призовава да излезе от „кръга на меката дипломатичност“ и да вземе сериозно отношение по проблема за свободата на медиите в България.

Нели Крус посети България на 19 септвмври, но по време на срещата й с медии не остана време за мненията на редовите журналисти, а по-голямата част от времето мина в изказвания на издатели на медии и ръководители от висш ранг.

Освен това с аргумента, че не разполага с достатъчно лостове за влияние, Нели Крус обеща само да окаже „известен натиск“, да организира кръгла маса и да напише доклад.

Преди посещението й група български журналисти изпратиха отворено писмо до нея с молба за среща, като я предупредиха, че „няма да научи достатъчно за политическата зависимост, корпоративния и политически контрол над информацията, както и за случаите на физическо насилие над журналисти само от срещите си с представители на институциите или на двата издателски съюза“.

„Остават около 300 дни до парламентарните избори в България. Ние Ви чакаме не като наивници и не като деца да ни решите проблемите. Но, искам да кажа, че ако Вие наистина не излезте от кръга на възможността да вземете отношение, но не докрай, след тези 300 дни, след тези парламентарни избори, България вече ще се е превърнала в тоталитарна държава, свободата на словото ще е мъртва, а демокрацията ще е в кома“, предупреждава Илиана Беновска.

Журналистката пише, че обществено-политическото Радио К2, което представлява, е „ярък пример за това, че властта се опитва да сложи начело на медийното пространство свои медии и да игнорира различномислещите“.

„Нашият министър-председател, както сте забелязала, е много обаятелен мъж, нали?! Той Ви е дал знак за разбиране, че в България финансирането на медиите абсолютно не е в синхрон с правилата на Европейската комисия и Ви е дал да разберете, че разбира, че има монополно положение на определени групировки, които са притежатели на медии и тези притежатели имат единственото качество, че са близки до властта“, изтъква още Илиана Беновска.

Тя е категорична, че Европейската комисия и самата Нели Крус не могат да очакват България сама да реши проблемите си със свободата на словото и плурализма в медиите.

„Най-важното в основата на съществуването на монополно положение на жълти, хвалещи от сутрин до вечер властта медии, са ПАРИТЕ, г-жо Крус. Няма ли прозрачно финансиране, няма ли пазарна конкуренция, няма ли състезателност, монополите ще погълнат различно мислещите, малките медии“, пише още Илиана Беновска.

Въз основа на посочените аргументи журналистката предлага на Нели Крус Европейската комисия спешно да въведе мониторинг над медиите в България в оставащите до изборите 300 дни.

„Защото в България в пряка корелация са финансите, които се раздават под масата на свои хора и МВР, и съдът, които упражняват натиск върху медиите. Ето защо няма да може да говорим за ярки примери на инакомислещи“, пише още в писмото си Илиана Беновска.

Тя призовава Нели Крус лично да провери дали думите й са отразени във „вестниците, телевизиите и радиата на олигарсите, които правителството на Бойко Борисов финансира без конкурс с български и европейски пари“.

В заключение Илиана Беновска призовава еврокомисарят да проследи връзката между пари, свобода на словото и съдебна система.

По думите й делото срещу Алексей Петров е най-яркият пример за начина, по който се водят съдебни дела срещу опоненти на правителството, и начинът, по който се отразяват от медиите на правителството.

#Илиана Беновска #Радио К2 #мониторинг #ЕК #Нели Крус #еврокомисар по телекомуникациите #медии #свобода на словото #плурализъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"