Тежки бетонни блокове на плаж Смокиня! Дискотека ли ще прави концесионерът?

Тежки бетонни блокове на плаж Смокиня! Дискотека ли ще прави концесионерът?
A A+ A++ A

Тежки бетонни блокове са изсипани на пясъка на плаж „Смокиня”. Пред Нова Телевизия концесионерът Иван Алексиев и природозащитникът от Фондация „Биоразнообразие“ Спас Узунов започнаха спор дали е законно край морето да има бетон. 

Природозащитници качиха в социалните мрежи снимки на бетонни блокчета, разположени на пясъка. Настояват да започне проверка и пясъчната ивица да бъде освободена от елементите, каза пък водещата на „Здравей, България“ Лора Инджова. 

Концесионерът на плажа обясни за NOVA,че няма унищожаване на плажна ивица или дюни. Блокчетата ще бъдат вкопани в пясъка, за да се поставят върху тях основите на три временни заведения на мястото на разрушените преди месец и половина.

„Моите притеснения са свързани с това, че не получаваме навреме информация за това къде, какво и кой ще прави“, заяви Спас Узунов.

„Това е концесионна територия. Според договора на концесионера са му разрешени различни дейности. Трябва компетентните органи да се произнесат дали това ще е преместваем обект или строеж, защото гледайки количеството на бетонните пети и разрешеното за застрояване, мога да кажа, че няма да е нещо временно“, добави той.

„Преди 20 дни бях упрекнат от т.нар. природозащитници, че съм разрушил дюната. Бяха ми извършени пет проверки от прокуратурата, РИОСВ – Бургас, от София и се доказа, че няма нарушение“, каза пък концесионерът на плажа. 

„За да се утвърди скицата от Министерството на туризма, минава през всички институции. На нея се залага всичко – дюни, разположение, място, плаж, акватория, територия... Тук няма да има нито дискотека, нито друго нощно заведение. Държавата по тази скица разрешава 2% застроена търговска площ“, добави той.

„На този плаж в момента се изграждат три нови заведения. Едното от тях ще е дневен плажен бар, а другото – луксозен ресторант. Няма как върху 100 квадрата разрешена търговска площ да побера 2500 човека“, заяви Иван Алексиев. 

Няма да има нощно заведение, подчерта той.

„Документите, които сме внесли за строителните разрешения, са ни утвърдени от архитекта. Те са шест на брой. Вижда се от тях, че искаме разрешително за работно време. Чакаме издаването на удостоверението, старото, което имаме за построяване на обектите, е валидно до изтичане на концесията“, обясни стопанинът на плажа.  

„Всеки нормален човек, който е построил един гълъбарник, знае, че обект се изгражда върху основа. Бетонните пети ще бъдат закопани в пясъка“, добави той.

„На половин метър дълбочина на плажа излиза вода. Ако петите са от дърво и са вкопани в пясъка, ще изгният и заведението ще падне и ще загинат хора“, заяви Алексиев. 

Върху бетонните пети тях ще бъде поставена метална, а над нея ще бъде сглобена и дървена конструкция, обясни той пък пред бТВ.

"Няма да се гради нощно заведение, няма да се изгражда „Бедрум“ или „Какао“ или каквото и да е друго", добави концесионерът. 

„Поколението на плажовете се смени, в момента плажовете се посещават от 4 поколения – моето, което иска шезлонги и чадъри, тишина и спокойствие. Второто иска увеселителни заведения с коктейли и музика. Третото иска детски и кътове. Хората, които искат диво къмпингуване са против изграждането на това заведение“, коментира той.

Единствената разлика между строителство и тези пети е, че не се лее на място бетон, каза пък Спас Узунов. 

„Последно получих новата схема, която е одобрена. В нея виждам 2 петна на заведения, които смятам, че ще бъдат обединени в едно. Много е важно пред къмпинга да има свободни зони, защото хората, които са на къмпинга, те си ходят с чадъри, миналата година нямаше място и бяхме един върху друг“, разказа Атанас Мерджанов, къмпингуващ.

По разпореждане на министър Стела Балтова Министерството на туризма ще извърши незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера, се казва в позиция на ведомството. 

При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г., заявяват още от министерството. 

Министерството на туризма започва проверка съвместно с ДНСК. РИОСВ – Бургас няма отношение към проблема. 

От Община Созопол потвърдиха думите на концесионера, че все още няма издадено разрешение нито за работно време, нито за заведенията за капацитет. Кметът Тихомир Янакиев обаче тази сутрин заяви, че докато има разделение на отговорностите между министерство и община, такива казуси няма да бъдат прецедент. 

#плаж смокиня

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »