Чорбанов: Готвенето на нови дози на ваксините е бизнес, българската ще бъде представена октомври

Чорбанов: Готвенето на нови дози на ваксините е бизнес, българската ще бъде представена октомври
A A+ A++ A

"Всички рискови групи трябва да бъдат задължително ваксинирани, защото при тях рискът от заболяване с вируса е много по-голям, отколкото риска ваксината да не е такава, каквато се очаква да бъде". Това каза пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Той обясни, че имунитетът при преболедувалите Coivid-19 е много по-мощен и по-траен, защото:

"Среща с целия вирус дава възможността да припознае отделните негови компоненти, затова имунитетът е по-дълбок". 

Имунологът коментира, че когато една ваксина е ефикасна, наличието на малка мутация на вируса не я прави неефикасна:

"Т-клетъчният имунитет е това, което в най-голяма степен предпазва организма, който няма няма проблем от този тип мутации, които възникват. Така че хора, имунизирани пълноценно с ваксина, която работи, би трябвало да бъдат предпазени".

Според него това, че се готвят 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините, той обясни като бизнес и идея да се абонират населенията на държавите да се ваксинират срещу новите варианти на вируса:

"Няма никаква основателна причина постоянно да се правят нови ваксини, при положение, че те използват само един спайк протеин, който има десетки участъци, които се разпознават от имунната система. Наличието на мутация в някоя от тях не го прави неразпознаваем", подчерта той. 

Андрей Чорбанов изрази скептицизъм към ваксинирането на деца срещу коронавируса, защото не минало достатъчно време, за да бъдат наблюдавани всички странични реакции от ваксините. 

Българската ваксина срещу Covid-19 ще бъде представена на Световния конгрес по ваксини през октомври, съобщи директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

В предаването "Нещо повече" проф. Чорбанов сподели, че като човек, занимаващ се с наука, се е чувствал нетипично в ролята на депутат в 45-ия парламент (той влезе с листата на "Има такъв народ" - б.р.), но изтъкна, че е горд, че е участвал в гласуването на Изборния кодекс.

#Чорбанов #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »