Скандално! През април МВР натиснало НАП да проверява бития журналист Димитър Кенаров

Скандално! През април МВР натиснало НАП да проверява бития журналист Димитър Кенаров
A A+ A++ A

След като миналата година полицаи набиха и незаконно задържаха журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести, преди няколко седмици Министерството на вътрешните работи е поискало Националната агенция по приходите да му направи и проверка. Поводът е делото, което журналиста води срещу незаконния си арест. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България.  

От организацията настояват служебният министър на МВР Бойко Рашков да разпореди оттеглянето на искането от 22 април т. г. за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров, тъй като такава проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си.

"Това е класически похват използван за постигане на т.нар. “смразяващ ефект” над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол", твърдят от организацията.

От АЕЖ посочват, че преди месец МВР е поискало от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни “съответните данъци, здравни и социални осигуровки” от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти.

"Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една единствена организация е имало характер на легитимация за професията", коментират от АЕЖ.

И припомнят, че Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските журналисти от 2012 г. и е бил част от Управителния съвет на организацията. 

“Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване”, обяснил пред АЕЖ адвокатът на Кенаров Стоян Мадин. Той заявил още, че това е още един пример за това как МВР целенасочено нарушава правата на журналиста. 

Заради използването на полицейска сила при протушването на антиправителствените протести през септември миналата година преди дни бе уволнен и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Служебното правителство предложи смяната му именно заради насилието по време на демонстрациите срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор Иван Гешев, а президентът Румен Радев веднага подписа указа за освобождаването му. Самият Иванов твърди, че полицията си е свършила "перфектно работата".

„Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото", пишеше в мотивите на служебния кабинет.

Ето какво още се казва в позицията на АЕЖ-България:

"Асоциацията на европейските журналисти намира за скандално поведението на Министерството на вътрешните работи и настоява служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме спешни действия.

На първо място, настояваме Рашков да разпореди оттеглянето на искането от 22 април т. г. за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров, тъй като такава проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си. Това е класически похват използван за постигане на т.нар. “смразяващ ефект” над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол.

На второ място, настояваме Рашков да нареди възобновяване на вътрешната проверка по случая, включително и да се провери добросъвестността на служителите, извършили първоначалната проверка, която приключи със скандални заключения за липса на нарушения.

АЕЖ обжалва отказа на МВР да предостави информация по случая. Рашков има правомощията да ни предостави тази информация и да предотврати очертаващата се загуба на МВР в съда, която ще бъде свързана с изплащане на разноски от държавния бюджет.

От АЕЖ намираме  за нужно  служебният министър да разпореди и нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., тъй като освен Кенаров, потърпевши бяха и други граждани. Още повече, че освобождаването на Ивайло Иванов беше мотивирано с действията на полицията по време на протестите. Затова питаме, ще признае ли МВР, че по време на протестите е имало употреба на полицейско насилие в неправомерен размер? Полицейското насилие винаги е и резултат от действията и бездействията на конкретни служители, които конкретни началници са прикрили и прикриват. Ето защо настояваме за пълна публичност на проверките по темата.

Припомняме, че нашият колега Димитър Кенаров беше незаконно задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г. Докато е под контрола на полицейските служители, Кенаров е удрян многократно, показа съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София. 

#Димитър Кенаров #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »