На старта на летния сезон - "златни череши" заляха пазара

На старта на летния сезон - "златни череши" заляха пазара
A A+ A++ A

„Златни” череши на пазара в началото на сезона. И тази пролет по традиция ранните плодове се продават на космически цени. Заради по-студената пролет първите български ще закъснеят поне с две седмици, предупреждават производителите. Колко струва да опитаме от първите череши и защо все още са дефицитни по сергиите - проверка из столичните пазари направи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Все още по сергиите трудно можем да намерим български череши. По всичко личи, че заради закъснялата пролет тази година и ранните плодове ще се забавят. В момента на повечето пазари килограм от черешите струва 30 лв. – основно внос от Гърция. 

Сладки на вкус, но на солени цени. Първите за сезона череши вече примамват потребителите от сергиите на големите пазари.

„Черешата идва от Гърция. Започнахме от 32 лв. за килограм и постепенно пада с всеки изминал ден. Няма много голям интерес, защото плодът е все още скъп. Сега са им най-вкусни, защото са най-скъпи”, обяснява търговецът Розалина Спасова.

Тези, които купуват, взимат по малко. Затова и Розалина зарежда по една или две щайги на ден, колкото да има за асортимент на сергията.

„По принцип купуват, само за да опитат. 200-300 гр до половин килограм, защото все още черешата е скъпа. Златни са по принцип – за хората са златни, но постепенно ще се оправят нещата”, смята Розалина.

Космическите цени при първите за сезона череши не са оправдани, но за спекула не може да се говори, смятат от комисията, която следи пазара на едро. По борсите в момента гръцките се продават за около 14-15 лв.

„При този силен дефицит - един такъв марж, при тази цена, е възможен и вероятността сам да си ги изядеш тези череши или да ги изхвърлиш е доста голяма. Гръцка череша, която на практика в момента е екзотична стока. Да си купиш и да изядеш череши за 30 лв. – тук вече е някакъв вид извратено съзнание”, коментира Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържища.

За да не се стряскат купувачите, търговците нерядко обявяват на етикетите цена за 100 гр или половин кг.

„Винаги е имало такива трикове, но в крайна сметка културата на потребление се разви, че такъв тип номера не вършат работа. Друг е въпросът, че продължава да има много скъпи пазарни места, където маржовете са 150-200%”, добави Иванов.

Плодове родно производство – все още са рядкост по пазарите. Затова често търговците предлагат вносни ягоди и череши като български. На по-високи цени, предупреждават експерти.

По-скъпите череши ще купуваме докато българските не достигнат до пазара, разказват производителите у нас.

„В началото всяка една стока върви, след това няма търсене. След това, според предлагането – цената ще се коригира, ще стигне нормални равнища”, посочи производителят на череши Даниел Постолов.

Заради по-студената пролет обаче българските череши тази година ще закъснеят по пазарите, предупреждават агрономите. Затова ще купуваме скъпите от съседите поне още седмица-две.

#череши #череши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »