Загубили сме 72% от животновъдството и птицефермите си от 2005 г.

Загубили сме 72% от животновъдството и птицефермите си от 2005 г.
A A+ A++ A

От 2005 г. България е загубила 72% от животновъдството и птицефермите си, в Унгария са 48%, в Полша 54%, а в Словакия 72%.

Анализ на "Гардиън" показва, че броят на птицефермите и животновъдните ферми само в ЕС, с изключение на Хърватия, е спаднал с 3,4 милиона между 2005 и 2016 г., и с до 5,6 милиона, последната година, за която са налице изчерпателни данни.

Докато броят на птиците и добитъка се увеличава през периода, броят на животновъдните ферми рязко намалява, което показва, че е имало огромна интензификация на земеделието и че малки ферми са изправени пред огромен риск. Общият брой на всички видове ферми в ЕС е спаднал през същия период от 14,5 на 10,3 милиона.

Тази интензификация, с повече животни, събрани в по-малък брой ферми се ускори с общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), която доминира в земеделието в Европа от въвеждането й през 1962 г.

Най-големите фермери се възползват най-много от системата на субсидиране: около 80% от субсидиите за директни плащания в размер на 40 млрд. евро отиват само за 20% от фермерите.

ЕС трябва да въведе обширни реформи на земеделските субсидии тази седмица, за да се опита да спре намаляването на малките ферми и да ги защити от интензификацията на земеделието, насърчавана от десетилетия на предишни политики.

Януш Войцеховски, комисар на ЕС по земеделието, каза: „Намерението ми е този процес на изчезване на малките ферми да бъде спрян. Европейският хранителен сектор в миналото се основаваше на малки ферми и трябва да бъде така и в бъдеще", предаде БГНЕС.

#птицеферми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »