Словесни престрелки между БНТ и проф. Минеков

Словесни престрелки между БНТ и проф. Минеков
A A+ A++ A

"БНТ извършиха тежко нарушение и искам да знам дали е престъпление." Така министърът на културата Велислав Минеков коментира в понеделник вечерта в предаването "Алтернативата" по TV1 факта, че в събота, 22 май, екипът на сутрешния блок на Българската национална телевизия прекъсна програмата на предаването, за да излъчи брифинг от централата на ГЕРБ. Минеков определи това като "изключително скандален случай", "много тежко нарушение" и "намеса в националната сигурност".

Той съобщи, че във връзка с това прекъсване на програмата на БНТ ще изпрати официално писмо до Съвета за електронни медии, в което настоява случаят да бъде проверен. Минеков очаква и отговор от изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков. "Ако той не ми отговори, аз ще настоявам за неговата незабавна оставка, въпреки че той вече е за оставка", заяви Минеков.

"В България има 150 или 200 партии. С какво те са по-различни от бившата управляваща партия? По закон може да стане прекъсване на националната телевизия и радио, ако има земетресение. Смятате ли, че партия ГЕРБ е земетресение или нейният вожд може да определим като природно бедствие", коментира още Минеков. Във вторник по време на брифинг в Министерството на културата, Минеков отново коментира темата като отново заяви, че ще се настоява за отговор защо се е стигнало до излъчването на брифинга и добави:

"Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на г-н Кошлуков". В "Алтернативата" министърът на културата съобщи и че ще поиска проверка за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" на БНТ през септември 2019 г. Той ще иска и допълнителна информация за финансирането на ремонта на паметника "Цар Освободител" в София. Минеков съобщи и че за някои нарушения в Министерството на културата вече "е задействал" Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), но така и не назова за какви нарушения точно става дума.

Екипът на дирекция "Новини и актуални предавания" изразява несъгласие с отправените твърдения от министъра на културата. БНТ не е прекъсвала програмата си, за да излъчи брифинга на ГЕРБ, съобщиха от обществената телевизия.

"Прякото включване на част от пресконференцията беше в рамките на актуален информационен блок от редовната програма на обществената телевизия. Така, както сме правили при други събития, включително на институции като парламента, президента и други политически партии.

Според журналистите на БНТ скандалът с подслушването на опозиционни политици е важно събитие и затова смятаме, че зрителите трябва да чуят още информация по темата и различни гледни точки.

Законът за радио и телевизия гарантира редакционната независимост на обществените медии и понеже сме сигурни, че министърът на културата познава законодателството, не вярваме, че атаките му са опит за натиск или връщане в годините, които смятахме за безвъзвратно отминали", се допълва в позицията.

#БНТ #Минеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »