Морският сезон в Гърция започна: Какви са нерешените проблеми на границата ни?

Туризъм | 27 май 2021, четвъртък / 12:30| Показвания:Морският сезон в Гърция започна, а с него изплуваха и нерешените проблеми по границата ни. Цял автобус беше карантиниран преди дни на граничния пункт Кулата заради отказ на здравните власти да признаят тестове срещу Covid-19 на наши сънародници, издадени в южната ни съседка. Заради бързите тестове, които на случаен принцип правят гръцките здравни власти на Промахон, опашките преди почивните дни стават километрични.
Туроператорите от Благоевград са твърде предпазливи и въпреки облекченията на Covid-мерките, все още не предлагат пътувания към Гърция.

Здравка Чимева, която организира почивки и екскурзионни пътувания в Гърция, се опасява от провален сезон и нов удар за туризма. Тя настоява да има зелен коридор за организираните пътувания към южната ни съседка, а на наша територия, в непосредствена близост до граничния пункт Кулата да се разкрие лаборатория, която да прави бързите тестове на влизащите в България, каквото е изискването на здравните ни власти.

Независимо дали си за еднодневен плаж, една или две нощувки, 7 часа на границата е изгубено време, категорична е Чимева.

„Преди две години пак имаше такива стълпотворения. Опашките бяха до разклона към Петрич и тогава някоя умна глава реши и направиха зелен коридор за организираните туристи“, припомня Здравка Чимева.

Времето е хубаво, хората са зажаднели да пътуват, трябва нещо да се направи, апелира тя.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков се ангажира да обсъди темата със здравния министър и ако е възможно, да се обособи пункт за бързи тестове до зоната за граничен контрол.

Адвокат Мартина Георгиева работи в Гърция. Тя поясни, че случаите с представяне на фалшиви PCR тестове от страна на български граждани вече биват поети от Районната прокуратура в Петрич. Преди време тези казуси са били решавани от гръцките власти, а самата Георгиева е била търсена от наши сънародници, които са хванати в нарушение. Наказанието е глоба от 300 до 1000 евро и условна присъда.Адвокат Георгиева съветва преди пътуване към Гърция да се проверява резултатите от кои гръцки лаборатории признават нашите здравни власти и да не се тестват с мобилни лаборатории.

Европейските здравни власти признават 82 производителя на антигенни тестове, у нас те са само 16, от които пък в Гърция се използват 3, поясни Мартина Георгиева. В никой антигенен тест не се посочва кой е производителят, уточни тя.


Тагове: Гърция, туризъм

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси