ДКСИ потвърди, че Бойко Рашков е с отнет допуск до тайни

ДКСИ потвърди, че Бойко Рашков е с отнет допуск до тайни
A A+ A++ A

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди, че достъпът на служебния вицепремиер по сигурността и вътрешен министър Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет, съобщава БНТ и публикува официално писмо на комисията.

ДКСИ обясняват, че Рашков е получил достъп през септември 2016 г. Тогава той беше председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Достъпът му е бил отнет от ДАНС през април 2019 г. Според закона, в 3-годишен срок след отнемането съответното лице не може да кандидатства за допуск. Вече са минали две години от отнемането и остава още 1 година до изтичането на този срок.

Според комисията, независимо от това, по закон като министър Рашков получава директно достъп за времето, през което заема поста. Това означава, че не му се прави проучване за надежност, което е ключово за предоставянето на допуск. Достъпът на министрите до класифицирана информация обаче е само в кръга на тяхната компетентност. Това може да породи проблем, защото при всяко искане на секретна информация - например от ДАНС, разузнаване, военно разузнаване и т.н., ще трябва да се установява дали тя е в кръга на компетентността.

ДКСИ препраща към ДАНС за отговора на един ключов въпрос - дали Бойко Рашков е бил уведомен през 2019 г., че достъпът му е отнет.

Вчера пред "Дневник" Бойко Рашков каза, че не му е известно да му е отнет допускът, но "както се вижда - всичко е възможно". Ако действително Рашков не е бил уведомен, то това със сигурност би било нарушение, тъй като му е отнето правото да обжалва.

Въпросът за допуска на Рашков стана актуален, след като уволненият шеф на ДАНС Димитър Георгиев директно го нападна по този въпрос. "Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано. Секторът за сигурност работи с класифицирана информация", заяви Георгиев.

Президентът Румен Радев обяви, че не му е докладвано Бойко Рашков да е с отнет достъп до класифицирана информация. "По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация", коментира той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"