Защо продължителното гледане на телевизия крие рискове за мозъка

Защо продължителното гледане на телевизия крие рискове за мозъка
A A+ A++ A

Гледането на филми и телевизионни предавания е предпочитано хоби за много хора. Социалната изолация покрай кризата с COVID-19 също популяризира платформите за забавление. Netflix се превърна в синоним за стрийминг услуга с разнообразен каталог от съдържание, която е достъпна за масовия потребител.

Независимо от избора на платформа, с която да се забавлявате с мултимедия на големите екрани на телевизорите, обаче се оказва, че това може да крие неподозирани рискове. Прекарването на твърде много време в гледане на филми и предавания може да предизвиква когнитивен спад в дългосрочен план.

Изследване на специалисти от American Health Association показва, че умерената до висока консумация на телевизионно съдържание в средна възраст е свързана с по-ниски обеми на сивото вещество в по-напреднала възраст. В любопитния експеримент участват група от доброволци на възраст между 45 и 65 години, съобщава SlashGear.

След това се анализира внимателно поведението на участниците при гледане на филми и телевизионно съдържание и ефектите върху мозъка им.

Резултатите потвърждават, че в прекомерно количество любимото ни хоби може да се категоризира като застоял начин на живот, който обикновено влошава здравето на мозъка в напреднала възраст. Когнитивните показател на човек, включително способността да запомня и да мисли по естествен път намаляват с остаряването.

Хората, които гледат повече съдържание демонстрират с 6.9% по-голям риск от когнитивен спад в следващите 15 години, спрямо доброволците със значително по-малко време пред екрана. Все пак учените твърдят, че телевизията няма връзка с развитието на коварно заболяване като деменцията.

Допълнителни изследвания показват тенденция за редуциране на сивото вещество при постоянен прекомерен достъп до телевизионно съдържание.

Източник: digital.bg

 

 
 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »