Младият Живко падна от покрив в Белгия и се наложиха 7 операции! Инвалид е, а фирмата "забравила" да го застрахова

Младият Живко падна от покрив в Белгия и се наложиха 7 операции! Инвалид е, а фирмата "забравила" да го застрахова
A A+ A++ A

Инвалидизиран от кръста надолу след трудова злополука. Това се случва на 33-годишния Живко Жеков от Сливен. След като пада от строеж в Белгия, майката на младия мъж разбира, че не е имал застраховка "трудова злополука", а поради липсващи документи все още не може да бъде освидетелстван от ТЕЛК.

Напуснала работа, за да се грижи за него, жената търси помощ от институциите и от добри хора, за да вдигне отново на крака сина си.

На 33 години, родом от Сливен, през лятото работи с майка си в сферата на морския туризъм, а през зимата - на строителни обекти. Днес, прикован на легло, от кръста надолу младият мъж е абсолютно неподвижен. Не помни и защо.

„Докато бях на работа ми се обадиха и ми казаха, че Живко е паднал от един покрив, от 8 метра височина. Не знаех дали е жив”, разказва майката Ганка Йорданова.

Датата е 21 януари. Живко монтира соларни панели на строителен обект в Белгия, където фирмата, за която работи го командирова. След инцидента, младият мъж изпада в кома. Откаран е в най-близката специализирана болница, която се намира в Германия. Майка му заминава веднага.

„Гледката беше страшна. Има няколко операции – на гръбнака и прешлена”, казва още майката пред Нова телевизия.

След 7 животоспасяващи операции, в началото на април Живко е изписан от интензивното отделение и трябва да бъде преместен специализирана клиника.

„Лекарите казаха да не се притесняваме, защото след като е "Трудова злополука", трудовата застраховка ще му поеме леченията по-нататък. Поискаха трудовата застраховка и то се оказа, че няма такава”, казва Ганка.

„Аз съм все пак човек на възраст - на 53 годни съм, просто изключих! И миналата година бях изключил за тях, и тази година”, коментира работодателят.

След като семейството подава сигнал до Главна инспекция по труда, на работодателя са издадени задължителни предписания. Кристиян Динев поема разходите по транспортирането на Живко с частна линейка от Германия до България. Както и първоначалния престой в българска болница. От Инспекцията по труда съставят и актове, всеки от които може да достигне 15 хиляди лева. Нарушенията са за липсваща застраховка "Трудова злополука" и липсващи документи по командироването и по заплащането на труда.

От две седмици Живко си е вече вкъщи. Напуснала работа, за да се грижи за него, сега майка му разчита на финансова помощ от приятели. Поради липсващите документи, младият мъж все още не може да бъде освидетелстван от ТЕЛК, съответно нито тя да кандидатства за негов личен асистент. Междувременно, от турска клиника предлагат на Живко шанс за отново пълноценен начин живот, като опитат да освобадят притискането на гърбначиния мозък. Сумата от 14 хиляди евро обаче, той и майка му не могат да си позволят.

#Белгия #трудова злополука

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »