ДПС се метна на амбразурата за Пеевски: Трябват факти и доказателства от САЩ

ДПС се метна на амбразурата за Пеевски: Трябват факти и доказателства от САЩ
A A+ A++ A

ДПС вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права. Това се посочва в позиция на партия ДПС.

ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България.

Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават.

ДПС подкрепя върховенството на закона и ще продължава да работи за това държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена.

ДПС насърчава всички да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция.

ДПС ще продължи ангажимента си за провеждане на реформите, свързвани с прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме регулаторните органи да предупреждават рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании.

Твърди се, че „Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.“.

„Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.“ (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ)

Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС.

ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски, която прилагаме.

Становище на г-н Пеевски:

До средствата за масово осведомяване

Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.

Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми.

Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада.

Уведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт.

Делян Пеевски

#ДПС #Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »