Отварят петъчния пазар в Одрин, очакват поевтинялата лира да привлече много българи

Отварят петъчния пазар в Одрин, очакват поевтинялата лира да привлече много българи
A A+ A++ A

В пограничния град Одрин в петък /4 юни/ ще отвори за посетители прочутият петъчен пазар Улус, който бе затворен преди шест месеца заради епидемията от COVID-19.

Пазарът Улус, който се счита за търговската марка на града, преди епидемията масово се посещаваше от българите, които заради поевтиняването на турската лира пазаруваха всякакви стоки.

Затварянето на петъчния пазар парализира търговско-икономическото развитие на Одрин и областта в продължение на месеци.

На фона на подобряването на епидемичната обстановка в Одринска област в резултат на спада в разпространението на COVID-19 в последно време по решение на областния съвет за хигиена към валийството в Одрин пазарът Улус в петъчните дни ще работи редовно в рамките на програмата за постепенно нормализиране.

По данни на турското министерство на здравеопазването, Одрин е сред областите, където през последните седмици е регистриран най-голям спад в разпространението на коронавируса.

Председателят на задругата на търговците на пазара Улус Бюлент Реисоглу посочи, че обръщат специално внимание на епидемиологичните мерки. "Подготвихме се много старателно за изпълнението на епидемичните предписания. На входа на пазара са поставени в достатъчни количества дезинфектанти, има разстояние между сергиите, задължително е носенето на маски. Правим всичко възможно, така че нашите клиенти от България да пазаруват спокойно и без рискове за здравето, за да поискат пак да дойдат. Много ни домъчня за тях. Щастливи сме, че след шест месеца първите български туристи вече започнаха да идват в нашия град", заяви той.

Българските граждани с ваксинационен сертификат за поставени две дози ваксина имат право да посещават свободно Турция без изискване за PCR тест.

Властите в Одрин съобщиха миналата седмица, че на ГКПП Капъкуле ще се правят антигенни тестове на пристигащите от България туристи по цена 110 турски лири.

#Одрин #българи #лира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »