Статистика за 2020: За 3042 души са използвани СРС-та през годината (ДОКЛАД)

Статистика за 2020: За 3042 души са използвани СРС-та през годината (ДОКЛАД)
A A+ A++ A
За 3042 души са били използвани СРС-та през 2020 г., съобщава БНТ, позовавайки се на доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

За сравнение през 2013 г. подслушваните и проследяваните са били 4452, а през 2014 са 4202 лица.

 
МВР е първенец по заявени СРС-та - 51.12% от всички заявени. Прокуратурата - 36.98% от всички заявени, ДАНС - 7.28%.

През 2020 година 435 са подслушванията и проследяванията, започнали при условията на неотложност (т.е. преди да се поиска разрешение от съдия, като съответно в срок такова разрешение е поискано). През 2018 г. тези случаи са били 607.

През 2020 г. в 365 случая съдиите са отказали да дадат разрешение по искане за прилагане на СРС.

Националното бюро за контрол на СРС-та е извършило 240 проверки през миналата година, при 133 през 2018-а и 230 през 2020 г. Заключението от проверките е, че съдебният контрол при прилагането на СРС-та е значително завишен.

През 2020 година Националното бюро за контрол на СРС-та не е установило случаи на неправомерно прилагане на СРС-та. През 2014 г. има 4 такива случая, а през 2015 г. - 10.

През май от "Демократична България" заявиха, че 32 политически фигури, сред които и водачи на листи, са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС. В края на миналия месец прокуратурата обяви, че възлага проверка в дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР, ГДБОП и ДАНС, за да се разбере дали наистина е имало подслушвани на политици.

По констатациите за незаконни подслушвания на политици в рамките на предишната предизборна кампания по време на протестите, говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни днес на брифинг, че е образувано наказателно производство под надзора на Софийска градска прокуратура, което е възложено за разследване на Национална следствена служба. Вече били разпитани 11 човека, изискана е и информация от ГДБОП, ДАНС и Вътрешна сигурност в МВР. От данните до момента е установено, че няма незаконно подслушване на политици и участващи в предизборната кампания.

По делото е сезирано Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, от което е поискана информация има ли нарушение на Закона за специалните разузнавателни средства и били ли са обект на подслушване споменатите в медиите лица, съобщи Милева.

Тя припомни, че Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е независим държавен орган и е единственият, който осъществява контрол върху цялостния процес на използване на специалните разузнавателни средства в защита правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното им използване. Очакваме резултатите от проверката с оглед предприемане на последващи по закон действия.

Разгласяването на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, е тежко умишлено престъпление. А всеки, който има такава, е длъжен да уведоми разследващите.

Разпространяването на фалшиви новини уронва престижа и руши държавността. А подобно поведение застрашава устоите на закона и е в интерес на престъпниците. Прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за политически цели, заяви Милева.

Вижте пълния доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства: 

 

 БНТ

#доклад #статистика #подслушвани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »