Бивш шеф на НЗОК: Злоупотребите разболяват, над 1000 човека очакват трансплантация у нас

Бивш шеф на НЗОК: Злоупотребите разболяват, над 1000 човека очакват трансплантация у нас
A A+ A++ A

"Сигурен съм, че случващото се в "Александровска" и в "Лозенец" е аналогично и в други болници. Причината е в глобалния модел на политиката от последните 10 години. Усилията бяха насочени да се занижава контролът в системата... При ниската ефективност могат да се реализират добри резултати като печалби за определени хора". Това каза пред БНР д-р Дечо Дечев, бивш шеф на НЗОК. 

Той изрази увереност, че ще излязат данни за болници, които за Covid пациенти са писани други диагнози.

"Най-ценното е, че екипът на служебния кабинет макар и за три месеца показва коренно различен поглед върху начина, по който трябва да продължи да се управлява системата. Те показват, че няма да се толерират ръководства на болници, които са допринесли до финансова загуба, няма да се толерират практики, в които изпълнителните директори работят за лични ползи".

С коментар по темата в предаването "Хоризонт за вас" се включи и Евгени Георгиев, почетен председател на Алианса на трансплантираните и оперираните. Той е един от първите трансплантирани пациенти у нас.

"При нас през годините се наблюдаваше - българи, които очакваха бъбрек, трябваше да ходят в Турция, например. Това не е нормално, при положение че имаме толкова болници, в които се правят трансплантации. Отгоре до долу нещата в здравеопазването не са добре".

Той съобщи, че през миналата година четири органа са дадени на пациенти в страни от Европа. "Не били изготвени протоколи за трансплантации. Тази година трансплантациите се броят на пръсти, сърдечни нямаме".

Георгиев подчерта, че само от две места в страната се изпращат органи за трансплантация.

"От Варна и от Велико Търново. Най-големите болници, които би трябвало да дават два-три пъти повече, не излъчват. Едната от причините е, че координаторите не са заинтересовани да подават органи... 1100 човека чакат у нас за трансплантация".

#трансплантация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »