Каракачанов не се притеснява от проверки в МО

Каракачанов не се притеснява от проверки в МО
A A+ A++ A

„В тези четири години всяко нещо в Министерството на отбраната, което може да предизвика обществен интерес или да събуди обществено съмнение е проверявано”. Това заяви Красимир Каракачанов в ефира на NOVA.

„Това е така както по отношение на модернизацията на армията, така и на инфраструктурните проекти, на дрехите на армията, обувките – за всяко нещо, от което в годините преди мен е имало съмнения, че нещо се е случвало”, посочи още той.

В Министерство на отбраната се работи както по закон, така и по вътрешни правилници и правила. Абсолютно законна практика е, когато става въпрос на критична инфраструктура, да се ползва чл. 20. Ал 6. От Закона за обществените поръчки. Става въпрос за онези военни обекти, в които няма как да поканиш институции от целия свят. Фирмите, които могат да работят в тези институции, трябва да имат достъп до класифицирана информация. За проектите за инфраструктурата на самолетите F-16 абсолютно законно колегите от Дирекция „Инфраструктура на отбраната“ в Министерството на отбраната са ползвали този член. Министър Панайотов казва, че не е имало пазарно проучване, но колегите стриктно съблюдават вътрешните правила. Там е записано, че може да се направи пазарно проучване, но не е задължително“, посочи Каракачанов.

„Преди година съм разпоредил да се направи одитна проверка на работата на Дирекция „Инфраструктура на отбраната“. Аз съм разпоредил това, за да сме начисто. По мое време аз съм назначил тази проверка. В резултатите има някои констатации. Важно е в закона какво пише и как се изпълнява. Когато има възражения от страна на Дирекцията, се дава на инстанциите в държавата - АДФИ и прокуратурата, за проверка. Аз съм направил точно това и не виждам къде е нарушението. Моята резолюция е от 5 май и тепърва ще се произнасят институциите. За тези 4 години всяко нещо в Министерство на отбраната, което може да предизвика обществен интерес, е проверявано. Стотинката е била цепена на две, за да може средствата в Министерството да стигнат за максимум неща. Не се притеснявам и имам доверие в професионализма на хората, с които съм работил 4 години. Преди един министър да разпише нещо, минава през всеки един такъв проект, през Института „Цветан Лазаров“, през поне три дирекции, които обследват въпроса, през ресорен зам.-министър и тогава идва за резолюция при министъра. На толкова много нива няма как да се сбърка“, заяви Каракачанов.

„Министър Панайотов е подведен 100% с някаква информация. В администрацията, когато има смяна на едно правителство с друго, винаги има хора, които искат да се докажат на новия началник. Всяка партия като дойде на власт, чисти и гони предшествениците си, гони администрацията и назначава свои хора. В Министерството на отбраната с изключение на политическия кабинет не е имало политически назначения от моя страна. А армията има достатъчно проблеми за решаване. За тези 4 години съм се старал да обърнем кривата нагоре по отношение на незапълнения наличен състав, техниката да бъде модернизирана и реставрирана и да стартираме проектите за модернизация с модерна техника. Всички тези проекти започнаха“, уточни той.

„Фирмите се повтарят от 20 години, защото са горе-долу едни и същи. Те имат съответните документи и са се доказали. Не всяка фирма може да работи с тази критична инфраструктура. Законът предвижда да се процедира по чл. 20 ал. 6. Проучват се фирмите, които могат да свършат тази работа, искат им се оферта, те връщат оферта, експертите в Министерството анализират тази оферта, фирмата се проверява като практика, след което се сключва договор. Проверката е изпратена и аз още на 5 май съм я резолирал, за да върви към прокуратурата за проверка, за да няма в бъдеще съмнения, че хората са си свършили работата“, посочи Каракачанов.

Лидерът на ВМРО коментира и темата със санкциите на САЩ.

"По случая със санкциите на САЩ на ход е съдебната система. Познавам повечето от тези, които бяха обявени от САЩ. Това е решение на американското правителство. То ограничава правата на тези граждани по отношение на това да пребивават на тяхна територия и да инвестират там. Няма какво да коментирам решенията на едно правителство", посочи Каракачанов.

„По отношение на наказаните по закона „Магнитски“ следва да се направи разследване и ако се констатира, че тези хора са нарушавани закона, да бъдат санкционирани. Прокуратурата казва, че по отношение на някои от лицата има и повдигнати обвинения. Тук на ход е българската съдебна система“, допълни Каракачанов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »