Премиерът Янев: Банките да не работят с фирми на Пеевски и Божков! Корупцията е пуснала дълбоки корени, страшно е

Премиерът Янев: Банките да не работят с фирми на Пеевски и Божков! Корупцията е пуснала дълбоки корени, страшно е
A A+ A++ A

За да бъдат избегнати още санкции банките не трябва да осъществяват транзакции към лица и фирми, попаднали в черния списък и санкционирани от САЩ.

Това препоръча служебният премиер Стефан Янев в началото на свикания от него съвет по сигурност. Санкциите по закона "Магнитски" и работата на специалните служби са двете теми на съвета.

От думите на Янев не стана ясно дали правителството има механизми, за да забрани на банките да работят с хората и фирмите в черния списък. До момента в него са Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 фирми, свързани с тях. Списъкът обаче ще се разширява с хора и фирми, които потенциално биха могли да бъдат наказвани от САЩ заради връзки с тримата и техни компании, обясни Янев.

България няма правила за поведение на банките в такива ситуации, каза служебният премиер. Той обаче се надявал следващият парламент да предприеме нужните законови поправки.

Тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за корупционни практики у нас,  категоричен бе премиерът Стефан Янев за отзвука по закона "Магнитски".

По отношение на политическата стабилност в контекста на сериозната корупционна среда, която е факт от последните няколко дни. На 2 юни службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници, страшно е, заяви още служебният премиер.

Янев определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. 

Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че се катализирали развитието на корупционната среда, е тревожната констатация на служебния премиер.

#Стефан Янев #Магнитски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"