Манолова: Членовете на КЕВР да хвърлят оставки, цената на тока и парното ще ударят тежко джоба на всеки българин

Манолова: Членовете на КЕВР да хвърлят оставки, цената на тока и парното ще ударят тежко джоба на всеки българин
A A+ A++ A

Мая Манолова и "Изправи се! Мутри вън!" поискаха оставката на членовете на КЕВР. Причина за това стана поредното увеличение на цените на тока, парното и топлата вода.

"Цената на парното и тока ще удари тежко джоба на всеки български гражданин. Хората обедняват и все по-трудно си плащат сметките, храната и лекарства. В същото време КЕВР готви ценови удар и шок за гражданите. Повишаването на цената ще бъде драстично - близо 15% за парното в София. Токът ще бъде увеличен с над 4%. Този "токов удар" ще има много сериозно последствия. Оставка за членовете на КЕВР, оставка за експертите, които ни поставиха в този капан", настоя Манолова.

По думите ѝ за пръв път КЕВР представя увеличение без аргументи и със сгрешени изчисления по формулата, която показва каква ще бъде цената на тока и парното през следващия отоплителен сезон.

"Хората са поставени в капан, не знаем какви са истинските числа. Нашето подозрение е, че на 1 юли числата ще бъдат още по-драстично повишени. Има несъответствия в надвзетите суми от топлофикациите. Става дума за порочна методика, която КЕВР прие - цената на парното се пресмята по прогнозни цени на природния газ. От КЕВР са предвидили много по-висока цена на природния газ за цяла година напред, в резултат на което са ощетени хората", обясни Манолова.

Председателят на "Изправи се! Мутри вън!" посочи, че ще се включи в днешното обществено обсъждане, но от документите и числата вече било ясно, че са некоректни и ще бъдат променени.

"Настояваме членовете на КЕВР, особено онези в отдел "Енергетика", незабавно да подадат оставки. Редно е този орган да бъде конструиран без партийни назначения. Там всяка партия има свои представители, но те не работят в интерес нито на избирателите на партиите, нито на потребителите. Защитават интересите на енергийните дружества", подчерта Манолова.

"Плащаме изкуствено надути разходи, които не са направени от енергийните дружества, но повишават цената на тока. Тя е нереално завишена. Обслужват интереси на ЕРП-тата", настоя лидерът на "Изправи се.БГ".

"Не! Реално няма да има повишаване на най-ниските пенсии, защото механизмът за актуализации на пенсиите беше тежко нарушен от правителството на Борисов. За 11 години той така и не успя да преизчисли пенсиите. Предлагахме пенсиите на всички възрастни хора да бъдат преизчислени на база 2018 г. На първо четене парламентарните групи подкрепиха този законопроект и нашият ангажимент в следващия парламент е да започнем именно с това. Неравенствата са ужасяващи и трябва да започнем от пенсионерите", обясни Манолова.

"Това е безпрецедентно, подслушвани са граждански лица. В СРС-тата са прихванати активисти, доброволци, това даже не са партийни функционери. Не че е редно да бъде подслушвана опозицията, но в случая става дума за обикновени граждани. Всички те са обвързани с изключително тежко обвинение за държавен преврат. Борисов разглежда всеки, който иска да го свали от власт, като държавен преврат. Как е възможно властта да нарече собствените си граждани "превратаджии" и "терористи", само защото са поискали по легитимен начин оставката на властта...", коментира още Манолова.

"Истината за това кой е корумпираният политик, за когото става дума в специалната служба към правителството на САЩ, трябва да излезе наяве. Знаем, че корумпираният политик е Борисов. Данни за това се съдържат в твърденията на Васил Божков и във всички други факти, които бяха изнесени. Длъжностни лица са били Борисов и Каракачанов, а всички следи сочат към премиера Борисов, на когото Божков твърдеше, че си е плащал такса "Спокойствие" и е упражнявал рекет върху него", смята бившият омбудсман.

"Тя трябва да продължи и в следващия парламент. Там трябва да има и комисия, която да извади цялата истина по наложените санкции по закона "Магнитски". Американската държава направи това, което българската държава не направи. Хората от протестите вадеха точно тези имена и корупционни връзки. Комисията по ревизията беше едно от знаковите събития, които показаха, че гражданите вече са в парламента и че са готови да разказват за различни схеми и далавери", убедена е Манолова.

Тя обяви, че ще настояват за създаването на анкетна комисия, която да извади цялата истина за подслушването на лидери на опозицията и на хора от протестите. Комисия, която да извади цялата истина за посочените в докладите на САЩ корумпирани лица и фирми, посочи Манолова.

"Служебното правителство се опитва да предпази други фирми, които биха понесли санкции от САЩ заради връзки с корумпирани лица и фирми, участващи в корупционни схеми. Това трябва да бъде направено", заяви още тя.

#Мая Манолова #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »