Стефан Янев: Надеждите за намирането на нашия воин не са големи

Стефан Янев: Надеждите за намирането на нашия воин не са големи
A A+ A++ A

Надеждите за намирането на нашия воин не са големи. Открити са вещи и материали от падналия над Черно море край Шабла МиГ-29. Те ще бъдат изследвани, а издирвателната операция продължава. Техническото състояние на летателната машина е било добро, а връзката с пилота е загубена, след като той е извършил задача по "светеща цел", предаде dir.bg.

Това съобщи служебният премиер Стефан Янев, който заедно с министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров даде съвместен брифинг в Пункта за базиране-Варна.

"Предвид времето, което е минало от инцидента, и всички налични данни по отношение температурата на водата и течението, независимо колко е здрав човек, надеждите за намирането на нашия пилот не са големи", каза Янев.

Промяна в траекторията на мишената наложила допълнителен маньовър, майор Терзиев поразил целта, но след това връзката с него изчезнала.

По време на полета самолетът е изпълнявал задача по "светеща цел". Преди този самолет в приблизително същия курс е летял друг, който е пуснал тази летяща цел, което е стандартна процедура. Нещо обаче се е объркало с целта и тя е започнала да пада с по-висока вертикална скорост. Това е наложило допълнителен маньовър от страна на майор Терзиев. Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е докладвал, че целта е поразена, връзката с него е била прекратена, обясни Янев.

Черната кутия на летателната машина до момента не е намерена и затова в операцията утре ще се включат и водолази, и специализирана техника, уточни служебният премиер.

По думите му майор Терзиев е имал и друг полет със сходна задача.

"Какво се е случило с конкретния полет, е въпрос на разследване", посочи Янев и подчерта, че Терзиев е много опитен пилот и се е справял отлично с нощните полети.

Проверката на техниката е постоянен процес, която се прави периодично и преминава през различни етапи - подготовка за полет, предполетна подготовка, следполетна подготовка, подготовки, които се изпълняват на определени периоди с различна дълбочина, отбеляза командирът на ВВС ген.-майор Петров и добави:

"Това е наистина един всеобхватен процес и освен това е процес, който се контролира на много нива от различни хора, тъй като техниката е много сложна, процедурите са много и всеки човек трябва да бъде контролиран в действията си, като по този начин минимизираме шанса човешка грешка да бъде причина за неизправност".

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов допълни, че се търси на дълбочина между 65 и 70 метра.

Адмирал Ефтимов заяви, че е прекратено учението, спряна е също плановата летателна дейност в Българската армия, с изключение на специални задачи, ако се наложи.

"Военноморските сили продължават операцията по издирване на останките на самолета, както и операцията по търсене и спасяване, докато не изгубим последна надежда", каза адмирал Ефтимов.

"Във връзка съм с началството на отбраната на съседните страни, когато локализираме и когато уточним на каква дълбочина са останките на самолета да планираме да проведем издирвателна операция", допълни адмиралът.

Той уточни, че Военноморските сили не разполагат с техника да извадят самолета, но фирмите от бранша разполагат с такава.

"Направени са консултации, на дълбочина до 100 метра можем да извадим останките на самолета. В момента сме се ориентирали на дълбочина между 65 и 70 метра", каза още адмирал Емил Ефтимов.

Изтребителят МиГ-29 на българските Военновъздушни сили падна в морето край Шабла при изпълнение на тренировъчна задача по време на военните учения "Шабла 2021". Самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч., съобщиха от Министерство на отбраната.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента.

В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Малко по-късно беше установено, че Майор Валентин Терзиев от авиобаза Граф Игнатиево е пилотирал падналия самолет.

Властите до момента са съобщили само за изплувала спасителна жилетка и няколко петна от гориво във водата, районът около които се претърсва.

"Най-важна е съдбата на този прекрасен човек и много добър професионалист", заяви президентът Румен Радев, който сподели, че е познавал майор Терзиев.

"Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от спасителната операция", каза Радев и призова за сдържаност и избягване на спекулациите около инцидента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »