Стойчо Кацаров с "безобразно слаба оценка" на здравната ни система

Стойчо Кацаров с "безобразно слаба оценка" на здравната ни система
A A+ A++ A
Слаба е оценката ми за здравната система през последните години, за Бойко Борисов и управлението на кризата – безобразно слаба. Това стои в основата на огромния брой смъртни случаи, които дадохме. Не сме имали толкова висока смъртност от Първата световна война насам. Вече съм назначил и проверка за това. Това каза за предаването „Лице в лице“ по bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
 
„След като вече си извоювах правото да имам и „агитка“ пред телевизията, значи наистина съм опасен. Това обаче на мен ми показва, че съм на прав път“. Така министърът коментира думите от тази сутрин на пенсионирания преди дни проф. Тодор Кантарджиев.

„Става дума за служител на държавната администрация. Когато навършиш пенсионна възраст, се пенсионираш. Няма нещо извънредно и героично. Новоназначената председателка на НЦЗПБ проф. Ива Христова не отстъпва ни най-малко на проф. Кантарджиев. Нямам нищо предвид. Това е подход, който съм възприел по отношение на цялата администрация. Смятам, че така е правилно. В това няма никаква драма. Говорим за административна длъжност. Никой не пречи на лекарите да работят и до по-късна възраст. Няма никакъв личен мотив. Вече ми е неудобно да го повтарям“, каза още той и бе категоричен, че няма път назад.

 „Въпросът е приключен. Не разбирам как пенсионирането на някого може да води до протести. Ако протестираме срещу всяко пенсионране, ще имаме администрацията, пълна с хора на преклонна възраст“, отсече служебният здравен министър.

Той отбеляза, че останалите членове на Националния оперативен щаб продължават да работят по местата си. „Не съм искал да разчистя хората от НОЩ от администрацията“, увери д-р Кацаров.

Що се отнася до уволненията на ръководството на Александровска и правителствена болница, д-р Кацаров коментира, че се дължат на резултатите от проверката на НЗОК и сигналите за извършените трансплантации. „Това е предостатъчно не само за уволнение, но и за начало на разследване. Предал съм всички документи на МВР“, поясни той. По думите му финансовото състояние и в двете лечебни заведения е много тежко.

 „Агенцията по вписванията е превишила правомощията си. Данните за незаконните трансплантации у нас са заметени под килима Трябва ли в тази ситуация човекът, който е назначен за изпълнителен директор на болницата, да продължи да изпълнява тази длъжност“, попита той.

 „Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, ДАНС и МВР са покровителствали трафика на органи и незаконните трансплантации. За всеки един от случаите е извършвана проверка и са изпращани данни, че това са фалшиви самоличности както на Ананиев и на Ангелов, така и на ДАНС и МВР – никаква реакция“, разкри той.

 „Проблемът не е, че няма кой да извършва трансплантации, а че няма донори. Цялостната организация е лоша. Това е рана в здравната ни система. Аз ще започна промените, но няма да имам време да ги довърша. Няма да се откажа и ще отида докрай“, закани се министър Кацаров.

 

За критиките по отношение на ваксинирането д-р Кацаров попита: „Кой ме упреква? Упрекват ме хората, които направиха така, че страната да е първа по смъртност и последна по ваксинация. Защото ние сме последни по ваксинации не в последните две седмици, а откакто се правят ваксинации. Дадох приоритет на възрастните хора, защото те умират най-много, отворихме още ваксинационни центрове, ваксини също има. Ваксините са безопасни, но не мога да накарам никой да го направи насила“, добави министърът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »