В София се случват ужаси по Хичкок: Врани атакуват хора и ги пращат в Пирогов

В София се случват ужаси по Хичкок: Врани атакуват хора и ги пращат в Пирогов
A A+ A++ A

„Едната врана ме драсна по главата, а другата ме атакува в гръб по крака, усетих удар като от боздуган, като едната птица продължи да ме гони, болката беше доста силна, прасецът ми се крампира и аз тръгнах веднага към Пирогов“.

Това разказа Андроника Мартонова, изкуствовед и доцент в Института за изследване на изкуствата към БАН, пред БНР.

Тя е била нападната от родителите на малко вранче в центъра на София.

„Лекарите от Спешното в Пирогов не се изненадаха, много съм им благодарна, особено на д-р Кристиян Григоров, ортопедът, който ме пое.

От Пирогов ми казаха, че за тях това са обичайни случаи за постъпващи при тях пациенти, защото това е поведението на птиците в пролетния период, когато враните си пазят малките, казаха ми, че дори при тях са постъпвали много по-тежко нахапани по лицата хора“, поясни още Мартонова.

"В София се наблюдават почти всички видове врани, като този случай е свързан със сивата врана най-вероятно", коментира познавачът на тези птици - Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.

"Птиците имат изключително силни защитни механизми, когато отглеждат малките си - това е през края на май и началото на юни, когато малките започнат да правят опити да летят. А малките са глупави в началото, те кацат по земята, тогава родителите им ги пазят с всички сили.

Кълването е не само към хора, но и към кучета, гледат често по отзад да акатуват, по крака на човек, по опашката на кучето, това е чрез един "гмуркащ полет"", поясни орнитологът.

Правилното поведение е да вървим в обратната посока, да се отдалечим от това място, където е станало нашествието, като от значение е на какво разстояние си ти от малкото птиче, посъветва още Матеева.

А паднали птици - сови, врани, чапли, не бива да се пипат, защото те ще ви атакуват директно в очите.

#птици #Пирогов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"