Военният министър: Майор Валентин Терзиев е загинал, за мен той е герой!

Военният министър: Майор Валентин Терзиев е загинал, за мен той е герой!
A A+ A++ A

Военният министър Георги Панайотов обяви, че пилотът на падналият МиГ-29 майор Валентин Терзиев със сигурност не е оцелял. Той не е сред живите, за мен той е герой, обяви още шефът на МО. 

Няколко часа преди това на извънреден брифинг началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов даде да се разбере, че трагичната развръзка на издирването е близо. Сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза, обяви той. Действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента, добави висшият военен.

С тази тема започна и днешното заседание на Министерския съвет, което бе отложено вчера заради инцидента. "Мобилизирани са всички сили на Българската армия по издирването на самолета и майор Терзиев, надявам се да имаме някакъв резултат", заяви пред министрите служебният премиер Стефан Янев часове преди да станея ясно, че той е загинал със сигурност.

Пилотът беше в неизвестност от повече от денонощие, след като по време на бойни стрелби по светeща мишена на учението „Шабла 21“ изтребителят изчезна внезапно от радарите. Заради инцидента учението беше прекратено, а цялата ни изтребителна авиация ще остане на земята до приключване на проверките. Спрени са всички полети в армията, с изключение на тези, необходими за издирвателните дйствия

Засега са открити само отделни предмети, а останките от машината се предполага, че са на дълбочина от 70 метра в морето край Шабла. Причината за катастрофата остава неясна. Не е открита и черната кутия на самолета. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »